I když nahé krásky do kraje básníků rozhodně patří, zařadit je mezi archeologické nálezy byl rozhodně šok i pro tiskového šotka.

„Mezi dokumentačními fotografiemi archeologických nálezů ze Sobotecka se na několika místech vyjímaly akty," potvrzuje edukátorka Regionálního muzea a galerie Lucie Stránská.

Podle vyjádření ředitele Michala Babíka nedokázal nikdo ze zainteresovaných osob uspokojivě vysvětlit, jak k chybě došlo.

„Publikaci jsme připravili vlastními silami, a přestože podlehla několika korekturám a byly zkontrolovány také finální podklady, které byly následně odeslány do tiskárny, neumím si vysvětlit, jak se do knihy tyto nevhodné fotografie dostaly," krčí rameny zaskočený ředitel Babík, podle kterého nelze vyloučit, že se jednalo o úmysl.

Novinka měla mít standardní distribuci (muzeum, informační centra, odborná knihkupectví apod.), v prodeji byla dva dny. Poté se Regionální muzeum a galerie v Jičíně rozhodlo knihu stáhnout z oficiálního prodeje. „Tiskárna se zachovala profesionálně a udělá nové výtisky zcela zdarma," nabízí Babík řešení nepříjemné záležitosti.

Naštěstí autor knihy má smysl pro humor. Muzeum se proto rozhodlo výtisk s nahotinkami přidávat ke vstupenkám návštěvníkům stálé expozice muzea, samozřejmě jen těm plnoletým a pouze v případě, že o ni budou mít zájem. Možná tím stoupne i návštěvnost.

Publikace bude následně vydána v novém nákladu 300 kusů.