Spousta z nich bude představena na výstavě s názvem Život v Jičíně za druhé světové války, která proběhne ve výstavní chodbě muzea ve dnech 8. května – 14. června 2015 a bude slavnostně otevřena ve čtvrtek 7. května od 17 hodin. Město mělo v době druhé světové války celou řadu dnes již neexistujících dominantních bodů spojených s německou okupací. Patřily k nim především Pomník Zimní pomoci a písmena V umístěná na mnohých místech ve městě.

Pomník zimní pomoci na náměstí.Od poloviny července byla i v Jičíně zahájena akce Viktoria. Na budovu sokolovny byl dne 18. července 1941 vyvěšen pás z bílé tkaniny s černými písmeny Viktoria Haus. V noci na 19. července téhož roku vylepili němečtí vojáci na vývěsní tabule, výkladní skříně, ale i stěny domů několik set rudých plakátů (62 krát 32 cm), na nichž bylo vytištěno V. Na plakátech stálo: Ist das Zeichen des Sieges (Je to znamení vítězství). Velké V jako Viktoria – Vítězství bylo namalováno i na dlažbě mnoha ulic a chodníků i na zdech kasáren.

Plakáty byly nalepeny také na dveřích a průčelí kostela sv. Ignáce. Nové plakáty přibývaly i v dalších dnech, a to po stovkách. Na mnohých byl pouze termín Viktoria, jinde stály celé texty typu: Říše vítězí na všech frontách pro Evropu proti židům, plutokracii, bolševismu apod. „Všude, kam se člověk podíval šklebilo se na něj V". (SOkA Jičín, Pamětní kniha Jičína, 1939 – 1942, kniha 264, inv. č. 793.)

Od 4. září 1941 muselo mít každé okno tento znak, v některých oknech byly dokonce tři až čtyři různé velikosti. „V je namalováno na každém autu, poštovním voze, úředních budovách, zvláště na Valdické bráně, na všech čtyřech stranách, daleko viditelné V z úzkých prkének. Na oslavu V chodila 3. a 4. 9. německá vojenská hudba, pištci, bubeníci vyhrávali až se okna třásla. Čeští lidé si jich ani nevšímali… Na bráně bylo bílé laťové V tehdy sňato z ochozu, ale na starých kasárnách bylo na zdi a na obou pilířích vrat znovu namalováno ještě roku 1944…" (SOkA Jičín, Pamětní kniha Jičína, 1939 – 1942, kniha 264, inv. č. 793.)

Valdická brána se symbolem V.V pondělí 3. 11. 1941 se na Velkém náměstí začalo se stavbou Pomníku Zimní pomoci, který byl postaven z klád a prken. „Lidé té nestvůře říkali také orlice nebo vrána a slepice." (SOkA Jičín, Pamětní kniha Jičína, 1939 – 1942, kniha 264, inv. č. 793.) Pomník stál v horní části náměstí před domem čp. 91. Dne 9. října 1942 byl pomník přemalován a opatřen novými nápisy.    Hana Fajstauerová