To mu zřejmě bylo málo a tak se ještě vloupal do místní restaurace, kde odcizil alkohol, cigarety a ze skladu hliníkový žebřík. Celková škoda byla vyčíslena na nejméně 8 tisíc korun. Případ šetří jičínští policisté jako přečin krádeže, za což pachateli hrozí až dva roky vězení.

Smutný návrat z dovolené
Vlastním očím nemohl uvěřit v neděli 3. července majitel rekreační chalupy v Židovicích, který po návratu z dovolené našel své víkendové sídlo „vzhůru nohama". V době, kdy se rekreoval u moře, ho totiž navštívil zloděj, který uvnitř vše nejdříve prohledal a poté z jednotlivých místností odcizil kuchyňský robot, plátěné podsedáky s květinovým vzorem, šest obrazů s různými motivy, z lednice klobásy, na zapití několik lahví alkoholu a ze skříně černou taštičku, ve které se mimo jiné nacházely i klíčky od vozidla Škoda Rapid, které bylo zaparkované pod přístřeškem, a se kterým zřejmě pachatel odjel. Majitel vyčíslil celkovou škodu na téměř půl milionu korun.

Případem se od samého počátku velmi intenzivně zabývali jičínští kriminalisté, kteří na základě provedeného šetření a zajištěných stop zjistili, kdo má vloupání na svědomí. Jedná se o tři muže ze středních Čech ve věku 21, 32 a 39 let, kteří se k vloupání doznali jen částečně. Kriminalisté ale měli dostat důkazů k tomu, aby mohli povedenou trojici obvinit z přečinů krádeže a porušování domovní svobody, za což jim v případě prokázání viny hrozí až pět let vězení.

Policisté zjišťovali, kde odcizené věci skončily. Část z nich našli při domovních prohlídkách a zbytek včetně osobního vozidla prý prodali. Pochopitelně za mnohem nižší cenu, než jakou skutečně měly.
Všichni tři jsou vyšetřováni na svobodě.

Mrtvé ryby skončily na silnici
O mrtvá zvířata není na silnici v poslední době nouze. Pod koly vozidel končí nejen kočky, ale i psi, zajíci, lasičky, divočáci nebo například srny. Motoristům, kteří v úterý 26. července odpoledne projížděli obcí Rokytňany, se ale naskytl pohled na ryze vodní tvory a to mrtvé ryby.

Kopidlenští policisté následně zjistili, že padaly z kafilerního vozu, který je převážel z rybníka u Mlýnce, kde uhynuly v důsledku vysokých teplot, do Mimoně. Řidič vozidla zřejmě náklad nedostatečně zajistil a část ryb pak skončila na silnici. Takto s vozem dojel až do cíle, kde ho zastavili policisté. Kromě toho, že dostal pokutu, musel se vrátit a mrtvé ryby uklidit.

Víkendové zpravodajství

Uplynulý víkend byl na Jičínsku z pohledu policistů relativně klidný.
V noci na pátek 22. července řádil v Robousích neznámý vandal. Objektem jeho zájmu se stalo osobní vozidlo Škoda Felicia, které bylo zaparkované před jedním z domů, a u kterého nezjištěným předmětem poškodil všechny čtyři pneumatiky. Majitel vyčíslil škodu na nejméně 4 tisíce korun. Případ šetří jičínští policisté jako přestupek proti majetku.

Opilý host měl v odpoledních hodinách obtěžovat obsluhu jednoho z barů v Hořicích. Po příjezdu hlídky se již na místě nenacházel a obsluhující pracovníci věc řešit nechtěli.

Po patnácté hodině se obrátila na policii žena z Nové Paky s tím, že ji před restaurací v Krkonošské ulici fyzicky napadl neznámý muž, který ji měl silně udeřit do ruky. Hlídka na místě zjistila, že došlo pouze ke slovní rozepři mezi oznamovatelkou a jejím kamarádem. Nakonec si vše vyjasnili a od policistů více nežádali.

Po osmnácté hodině zamířili jičínští policisté do Radimi, kde si žena stěžovala na bývalého manžela, který ji měl neustále obtěžovat. Prý se k ní večer předtím dobýval a poté jí měl po telefonu vyhrožovat, že jí ublíží. Z tohoto důvodu žena žádala na místo hlídku. Nutno zdůraznit, že komunikace s oznamovatelkou byla velmi obtížná, neboť jí nebylo téměř rozumět. Policisté na místě zjistili, že ženě, která často požívá alkohol, nikdo nevyhrožoval a že si zřejmě vše vymyslela.

O tom, jaké škody může napáchat rachejtle, se ve večerních hodinách přesvědčil majitel jednoho z pozemků v Jičíně u rybníku Šibeňák. Jeho soused totiž tak nešťastně odpálil rachejtli, která dopadla na jeho pozemek, kde zapálila trávy a túje. Požár stačil ještě před příjezdem hasičů majitel pozemku uhasit.

Po dvaadvacáté hodině zamířili jičínští policisté do Hradecké ulice, kde si místní občané stěžovali na hlasitou hudbu, kvůli které nemohli spát. Policisté na místě zjistili, že se jedná o koncert, který se konal v rámci festivalu Jičínského hudebního léta, a který byl povolen až do třiadvacáté hodiny.

V pozdních nočních hodinách upozornil na lince 158 muž z Jičína na rušení nočního klidu v ulici 17. listopadu. Na zahrádce před restaurací měla hrát hlasitě hudba a hosté měli být hluční. Na místo vyjeli policisté, kteří provozovatele vyzvali, aby hudbu ztišil, což také udělal. O několik minut později volal oznamovatel znovu s tím, že se nic nezměnilo. Policisté oznámení prověřili a zjistili, že již hudební produkce skončila.

V sobotu 23. července krátce po jedné hodině ranní se obrátil na policii muž z Dětenic s tím, že jeho kamaráda napadl pes, který ho kousl do ruky. Na místo vyjeli kopidlenští policisté, kteří zjistili, že napadeným je třiadvacetiletý mladík, kterého s drobným poraněním na hlavě a rukou převezla záchranná služba do nemocnice. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.

Před druhou hodinou ranní si stěžovala na lince 158 žena z Vysokého Veselí na spoluobčany, kteří se měli na náměstí velmi hlučně bavit a přitom si měli nahlas pouštět hudbu. Hlídka, která vyjela na místo, všem řádně domluvila a vyzvala je, aby hudbu ztišili, což také udělali.

V časných ranních hodinách se obrátil na policii muž z Hořic s tím, že má strach o svoji partnerku, která je opilá a je sama doma. Vzhledem k tomu, že nemá klíče od jejího bytu, žádal na místo policejní hlídku, aby byt otevřela a ženu zkontrolovala, zda nemá nějaké zdravotní problémy. Hlídka na místě zjistila, že se oznamovatel, který byl silně pod vlivem alkoholu, chtěl pouze dostat do bytu své přítelkyně a ve skutečnosti neměl žádné obavy o její život a zdraví.

Po půl šesté ráno řádil v kempu v Lužanech opilý muž, který zde dělal hluk, na domluvy nereagoval a navíc začal napadat ostatní rekreanty. Po příjezdu hlídky se již muž na místě nenacházel.

V dopoledních hodinách řešili novopačtí policisté neshody mezi bývalými partnery v Šárovcově Lhotě, kteří žijí ve společné domácnosti. Šestašedesátiletý muž měl své bývalé manželce dělat naschvály, kdy jí nasypal do pračky nejméně 30 kuliček celého pepře. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.

Jičínští policisté pátrají po neznámém vandalovi, který měl u jednoho z místních autoservisů poškodit plot. Majitel vyčíslil škodu na nejméně 500 korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.

V odpoledních hodinách došlo v Sobotce ve Špálově ulici k požáru karavanu, který jeho majitel stačil ještě před příjezdem hasičů uhasit. Požár vznikl zřejmě z důvodu závady na elektroinstalaci. Věc si na místě převzali hasiči.

Po šestnácté hodině pátrala desítka policistů se služebním psem po patnáctiletém cizinci, který se ztratil rodičům v Prachovských skalách. Po téměř dvouhodinovém pátrání hocha našla hlídka soboteckých policistů na místě zvaném Točenice. Naštěstí nebyl zraněn a v pořádku byl předán rodičům.

V podvečerních hodinách si stěžoval muž z Jičína na manželku, která ho prý nechce pustit domů a neustále mu dělá různé naschvály. Nakonec ho žena ještě před příjezdem hlídky domů pustila. Oba si vše vyříkali a tak další přítomnost policistů nepožadovali.

Před devatenáctou hodinou se obrátil na policii muž z Vitiněvsi s tím, že se mu zřejmě někdo vloupal do jeho rodinného domu. Policisté oznámení prověřili a přitom zjistili, že si oznamovatel, který byl velmi zmatený, s největší pravděpodobností vše vymyslel. Dům totiž zkontrolovali, ale žádné narušení nezjistili.

Po dvaadvacáté hodině zamířili jičínští policisté do Revoluční ulice, kde mělo dojít k rušení nočního klidu. Žádný hluk ani jiné rušení nočního klidu ovšem nezjistili.

Krátce před třiadvacátou hodinou kontrolovala policejní hlídka v Kopidlně v Husově ulici osobní vozidlo Škoda Octavia, které řídila nebo se spíše snažila řídit šestatřicetiletá žena. Byla totiž opilá, což potvrdila i provedená dechová zkouška, která u ní prokázala 0,81 promile alkoholu. Řidička s naměřenou hodnotou souhlasila a policistům uvedla, že večer vypila dvě dvanáctistupňová piva. Za jízdu v opilosti hrozí ženě ve správním řízení vysoká pokuta a několikaměsíční zákaz řízení všech motorových vozidel.

V noci přijali novopačtí policisté oznámení o muži, který měl vylézt na hasičskou věž. Jednalo se o místního občana, který byl lehce pod vlivem alkoholu. Po chvíli slezl dolů a poté co mu policisté domluvili, odešel domů.

Krátce před půlnocí mělo dojít v Nové Pace na Dukelském náměstí k rušení nočního klidu. Hlídka oznámení prověřila a přitom zjistila, že před restaurací zastavil mladý řidič osobním vozidlem, který měl stažená okénka a nahlas puštěné rádio. Mladík hudbu ztišil a omluvil se s tím, že si neuvědomil, kolik je hodin. O několik minut později měl být opět před restaurací hluk. V tomto případě se již oznámení nezakládalo na pravdě, neboť na místě byl naprostý klid.

V neděli 24. července se krátce před jednou hodinou ranní obrátila na policii žena z Jičína s tím, že je před jejím bytem holohlavý muž ve žlutém tričku, který vždy zazvoní a poté si sedne na schody. Vzhledem k tomu, že je sama doma a bojí se, žádala na místo policejní hlídku. Ta s ní celý dům zkontrolovala, ale muže nikde nenašla.

Nad ránem vyjeli kopidlenští policisté do Cholenic, kde mělo dojít k rušení nočního klidu. Jedna z rodin měla údajně už druhou noc něco slavit, což se nelíbilo sousedům, kteří je marně žádali, aby se ztišili. Hlídka věc na místě vyřídila domluvou.

Hlasitá hudba rušila i rekreanty v kempu v Jinolicích, kteří nemohli spát, I v tomto případě postačila ze strany policistů domluva. Poté již byl na místě klid.

Dva nepoctivé zákazníky vezl před druhou hodinou ranní taxikář z Lysé nad Labem do Kopidlna. Jednalo se o muže a ženu snědé pleti, kteří v cíli vystoupili z vozu s tím, že si dojdou domů pro peníze, ale už se nevrátili. Zřejmě je vyděsil účet, který činil 2.563 korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.

Před čtvrtou hodinou ranní zamířili novopačtí policisté do jedné z restaurací v Lomnické ulici, kde mělo dojít k napadení hosta. Hlídka na místě zjistila, že se oznámení nezakládá na pravdě. Host byl totiž opilý a pouze se nepohodl s kamarádem

Po poledni kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Revoluční ulici osobní vozidlo Škoda Fabia, které řídil sedmačtyřicetiletý muž. Provedená dechová zkouška u něj prokázala 1,33 promile alkoholu. Z tohoto důvodu se musel rozloučit se svým řidičským průkazem a navíc mu hrozí až roční vězení.

V odpoledních hodinách si stěžoval na lince 158 muž ze Samšiny na opilého bratra, který ho měl napadnout. Policisté oznámení prověřili a přitom zjistili, že jsou oba muž opilí, a to jak oznamovatel, který měl v dechu 2,13 promile alkoholu, tak i jeho bratr, který nadýchal 2,02 promile alkoholu. Důvodem jejich sporu měly být peníze. Mladší z mužů, jednašedesátiletý údajně nepřispívá na domácnost ani na elektrickou energii, což se nelíbilo jeho o rok staršímu bratrovi, který mu vše vyčetl. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.

V podvečerních hodinách zavítala do jednoho ze supermarketů v Hořicích nepoctivá zákaznice, která zde odcizila slané sušenky a čokoládu v celkové hodnotě 30 korun. S lupem se ale daleko nedostala. Za pokladní zónou ji zadržel pracovník bezpečnostní služby, který vše oznámil na policii. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o jednadvacetiletou ženu z Hradce Králové. Kromě toho, že musela zboží vrátit, dostala v blokovém řízení pokutu ve výši jeden tisíc korun.

Krátce před dvacátou hodinou našli náhodní chodci v příkopě u Holína opilého cyklistu, který zde spal. Jednalo se o pětadvacetiletého mladíka, který měl poraněné rameno a byl odřený. Na místo vyjeli kromě policistů i záchranáři, kteří ho převezli do jičínské nemocnice. Ještě předtím se mladík podrobil dechové zkoušce, která u něj prokázala 2,7 promile alkoholu. Policistů, tvrdil, že na kole nejel, pouze ho vedl a přitom spadl do příkopu.

V noci pobíhali po silnici mezi Prachovem a Jinolicemi dva koně. Naštěstí je majitel včas odchytil a odvedl domů.

por. Hana Klečalová