Devětačtyřicetiletá servírka v létě roku 2015 v v bytě v Mánesově ulici v Hradci Králové zaútočila nožem na tehdy dvaatřicetiletého muže a vážně ho zranila. Před soud předstoupila jako obžalovaná z vraždy a hrozilo jí až osmnáctileté vězení.

„Bodla jsem, to přiznávám," řekla tehdy, ale hájila se tím, že byla obětí domácího násilí.

Soud tehdy došel k názoru, že žena nezamýšlela muže zavraždit, a odsoudil ji za pokus o zabití.

Stehlíková měla podle rozsudku strávit tři a půl roku ve vězení, odvolací soud jí však ještě rok přidal. Oba rozsudky však byly zrušeny rozhodnutím Nejvyššího soudu a případ se tak octl znovu v Hradci Králové.

Ze strachu sáhla po noži

Renata Stehlíková se od začátku bránila tím, že muže pobodala ze strachu, protože se bála, že ji zabije.

Toho dne ráno se vrátila z baru, kde pracovala, a otevřela si láhev vína. Pak usnula, a když se probudila, pokračovala v popíjení s druhem a jejich známým. Jenže odpoledne se jim zábava vymkla z ruky: druh ji prý několikrát napadl, nutil ji k pohlavnímu styku a ona ze strachu sáhla po noži.

Rány oběti způsobily vážné poranění hrudníku a břicha a řadu bodnořezných poranění krku.

Vztah byl plný alkoholu a konfliktů

U soudu vyšlo najevo, že vztah Stehlíkové a jejího přítele byl plný alkoholu a konfliktů a útok byl vyvrcholením jejich nefunkčního soužití.

Znalci u soudu uvedli, že že obžalovaná hodinu po činu nadýchala 2,57 promile a její druh mohl mít kolem tří promile alkoholu v krvi, oba dva byli tedy ve stavu středně těžké až těžké opilosti.

Stehlíková v té době byla už několik let závislá na alkoholu. Několikrát podstoupila léčení, léčila se dokonce i ústavně, ale terapii nedokončila.

Podle soudní znalkyně Jitky Skramuské spáchala Stehlíková čin v afektu, kdy trpěla pocitem ohrožení, pociťovala strach a zároveň hněv. „Hlavně však byla výrazně ovlivněna alkoholem," podotkla znalkyně.

Stehlíková také tvrdila, že ji druh v minulosti minimálně třikrát fyzicky napadl. „Ale policii jsem nevolala. Nechala jsem si to pro sebe," řekla žena.

Hlavní líčení bude u krajského soudu pokračovat v polovině května.