Pro drobnou ženu rozhodně není dobrou vizitkou, že kvůli stejnému provinění stojí před soudem už potřetí.

Dívka vyrůstala v dětských domovech a výchovných zařízeních. Ze včerejšího soudního jednání vyplynulo, že patřila mezi takzvané útěkářky. Nebezpečnými chorobami se zřejmě nakazila infikovanou injekční jehlou právě při svých útěcích. Na to, že může přenášet HIV a hepatitidu C, se přišlo, když jí bylo pouhých patnáct let. Od té doby věděla, že případné partnery musí o nebezpečí informovat, ale příliš se tím neřídila.

„Nebála jsem se, že někoho nakazím. Testy jsem měla dobré a ještě jsem nikdy nikoho nenakazila," řekla v pondělí u soudu. Zanedbávala i kontroly na infekční klinice.

S partnery, jejichž zdraví ohrozila, se stýkala v Hradci Králové, Pardubicích, Praze, Poděbradech a Ústí nad Labem. O tom, jaké nebezpečí jim hrozí, se z pěti mužů svěřila pouze jednomu. „Bydlela jsem s ním. Věděl to o mně. I jeho rodina. I všichni v Pardubicích," vypověděla u soudu.

Čtyři muži byli zhruba v jejím věku, pátý je padesátník, s nímž žila asi osm měsíců. „Neřekla jsem mu, že jsem nemocná, protože jsem se bála, že o něj přijdu," přiznala obžalovaná.

Podle ní měli asi dva měsíce chráněný styk. „Ale pak řekl, že to nemá rád," uvedla žena.

Se třemi z mužů žila, dva jsou náhodné známosti z doby, kdy byla bez domova. U čtyř z nich bylo prokázáno, že nejsou nakaženi, pátý se odmítl nechat vyšetřit. Proto je mladá žena obžalována pouze z pokusu o těžké ublížení na zdraví, za což jí hrozí pět až dvanáct let vězení.

Hlavní líčení v úterý pokračuje.

Žloutenka C může ničit játra
Hepatitida C je nejzávažnějším typem žloutenky. Není proti ní očkování, v konečné fázi je nejčastějším důvodem transplantace jater. Přenáší se krví, velmi vzácně při porodu z nakažené matky na dítě. S vysokým rizikem přenosu je spojeno injekční užívání drog, rizikové může být i tetování či piercing v amatérských podmínkách. Neléčená žloutenka C může trvale zjizvit játra, vést k rozvoji cirhózy nebo rakoviny jater.
Virus HIV se přenáší hlavně krví, nechráněným pohlavním stykem a z matky na dítě. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko. Virus je obsažen v tělních tekutinách nakaženého člověka.