Expozice, která se od roku 2006 ukrývá právě v útrobách zdejšího zámku, se totiž již třikrát stala terčem lapků. Naposledy se tak stalo v noci z neděle na pondělí.

„Už si sem chodí jak do samoobsluhy, jen pokaždé využívají jiný vchod," řekl Deníku Milan Lánský, který se nyní obává každého pondělního rána.

Právě pondělí se v poslední době stalo takřka správcovou noční můrou. Od poslední návštěvy zlodějů totiž neuběhlo ani 168 hodin. „Tak uvidíme, co se stane za týden. Snad už nám dají pokoj," dodal muž a jen smutně nahlížel do vitríny, kde se ještě minulou neděli na svět smály marionety z počátku dvacátého století, kterým vdechl „život" novopacký sochař Stanislav Sucharda.

Z exkurze v Muzeu českého amatérského divadla v Miletíně.Prázdno po předposlední zlodějské návštěvě zbylo i po papírovém muzeu Národního divadla a plechové napodobenině divadla v Úpici.

Kromě toho nechal zloděj svoji navštívenku i v podobě poničených nástěnek. Podle správce jsou tato díla na normálním trhu prakticky neprodejná. „Zřejmě skončí někde v soukromé sbírce. A ten někdo to pak odkáže budoucím generacím, které to po sto letech vytáhnou na světlo boží," neskrýval sarkasmus Milan Lánský, který se stále více přiklání k teorii, ve které figuruje zadavatel a vykonavatelé vloupání. 

Teorii o loupeži na objednávku nahrává poslední návštěva zlodějů. Ti se opět do objektu dostali oknem. Místo výklenku v expoziční části si však vybrali okno do kanceláře. Odtud posléze odcizili pokladničku s finanční hotovostí čítající přibližně dva tisíce korun, ale hlavně si odnesli reliéf Záhořova lože, který podle správce vážil asi 40 kilogramů. „Je zajímavé, že tu zůstal počítač a LCD televize. Ani další skříňky nevypadaly, že by je zloději prohledávali," řekl Deníku Milan Lánský a začal pátrat v paměti, který z návštěvníků mu v poslední době přišel nápadný.

„Musel tady být tipér, jinak si to nedovedu vysvětlit," dodal správce sbírek s dovětkem, že již nyní se pracuje na lepším zabezpečení expozice, které bude čítat i kamerový systém. A jak se zaplní prázdná místa? „Nepředpokládám, že se tam vrátí ukradené kusy, to by se musel stát zázrak. Takže musíme expozici trošku změnit. Je však otázkou, zda nám ještě někdo něco zapůjčí," dodal Milan Lánský.  

Ke článku je připojena fotogalerie z exkurze v tomto muzeu.