Podle odborníků se počet srážek aut se zvěří, zejména s divočáky, zvyšuje. Tyto dopravní nehody jsou nebezpečné a navíc způsobují velké materiální škody. Nehod pravidelně přibývá na podzim a také na jaře v souvislosti s přechodem na letní čas.

„Průměrná výše škody při střetu se zvěří se pohybuje kolem 45 000 korun," uvedl mluvčí Slavia pojišťovny Jakub Koutek.

Zradidla jsou podle myslivců účinná. Za krajskou dotaci 60 tisíc korun loni Okresní myslivecký spolek Trutnov nakoupil 91 pachových ohradníků, které byly rozmístěny na 60 kilometrů silnic.

„Došlo ke znatelnému snížení střetů se zvěří oproti minulému roku," uvedl v hodnocení předseda Okresního mysliveckého spolku Trutnov Jiří Černý. Upozornil však, že i přesto je ohradníků podél cest stále málo.

Počet srážek se zvířaty roste

Policie loni v kraji vyšetřovala 712 střetů aut a zvěře, oproti roku 2015 je to nárůst o 123 nehod. Srážky se obešly bez obětí na lidských životech i bez těžkých zranění, škody dosáhly 219 milionů korun. Ve skutečnosti je však střetů více. „Evidujeme jen ty, k nimž je přivolána policie," uvedl policejní mluvčí Jan Čížkovský. K tomu je nutné připočíst ještě další čtyři desítky srážek aut s domácími zvířaty. Loni při nich dva lidé utrpěli těžká zranění. Podstatou funkce pachových zradidel je ekologicky odbouratelná pěna, která se nanáší na stromy, keře nebo dřevěné kolíky u cest. Pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů a člověka. Optická zradidla instalovaná podél silnice odrážejí světlo od projíždějících vozidel a odrazují tak zvěř od vstupu do vozovky.

Pod koly aut zahynou statisíce zvířat
Brněnská Agronomická fakulta před pěti lety provedla průzkum počtu srážek aut a zvěře. Jeho výsledky byly téměř neuvěřitelné. Podle nich ročně na našich silnicích a dálnicích zahyne pod koly aut zhruba 129 000 srnců, 144 000 zajíců, 39 000 bažantů, 19 000 kun, 17 tisíc divočáků a stejný počet lišek, osm tisíc jezevců lesních a stejný počet káňat.