Ze všech stran obklopují fakultní nemocnici zaparkované vozy. Stojí i tam, kde by neměly. U zákazových značek i na trávě. Jinou možnost moc nemají, protože areál zdravotnického zařízení je na tom s místem bídně a situace je tam stejná jako za jeho branami.

„Chybí zde 860 parkovacích míst. Po ránu lidé krouží jako včeličky po celé oblasti. Policie dává botičky, protože stojí v trávě, jen proto, že nemají kde zaparkovat," tvrdil architekt František Křelina, který se oblastí zabývá několik let.

Situaci by měl zlepšit parkovací dům, který má vzniknout u hlavního vjezdu do nemocnice. Jenže jedno výběrové řízení už bylo zrušeno, vyhlášení dalšího mělo na kahánku…

Zástěrka pro obchod?

„Parkovací dům je akorát název stavby. Má tam být postavený ještě přízemní supermarket. Ten tam nechceme právě kvůli špatné dopravní dostupnosti, protože zlepšení je zatím v nedohlednu. Víme, jak to vypadá s výjezdem a vjezdem do nemocnice. Když hovoříme o tom, že se začne stavět křižovatka Mileta, tak dokud nekopnou bagry, nic se neděje. Podle mého názoru je prodej tohoto pozemku předčasný. Když si ho podržíme, můžeme ovlivnit, co se tam a kdy bude dít," uvedl zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM).

Jasno až později

Podoba parkovacího domu by měla vzejít až z výběrového řízení. „Informace o tom, že tam bude supermarket, není zcela přesná. Je tam zájem nemocnice v přízemí vystavět provozovnu, ale není definováno jakou. To se uvidí až ve výběrovém řízení. Pan ředitel Prymula ji požaduje pro potřeby zaměstnanců. Není to výmysl města. Také příprava výstavby křižovatky Mileta velmi pokročila. Jsem tak hluboce přesvědčen, že dopravní situace bude v brzké době vyřešena," řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Zaměstnanci nemocnice plánovaný krok vítají. Podle zastupitelky a lékařky Ireny Krčmové (HDK) už není možné v sedm hodin ráno zaparkovat: „Pacienti s normálním krevním tlakem přicházejí naopak hypertenzní a pozdě do našich čekáren, protože nemohou zaparkovat a velmi je to rozčiluje. Také parkování na břehu Labe není regulérní a ničí i tuto oblast a situace je dál neúnosná."

Právě pirátské parkování u řeky vadí některým zastupitelům a volají po nápravě. „Zruší se po výstavbě neregulérní parkování na břehu Labe?" ptal se zastupitel Adam Záruba (ZPH). Jeho stranický kolega Martin Hanousek zase požadoval doplnění hodnotící komise výběrového řízení o zástupce opozice, což mu zastupitelé odsouhlasili hlasováním. Prosadil také změnu kritérií, aby komise přihlížela z 60 procent k ceně, z dvaceti procent k architektonickému návrhu a stejným dílem k časové náročnosti.

Ať ho postaví ISP

Padly také návrhy, že by mohla parkovací dům postavit společnost ISP v rámci koncesní smlouvy, kterou uzavřela s městem. Jenže tak jednoduché to není.

„Lokalita je mimo zónu ISP a rozhodli jsme, že z hlediska koncesní smlouvy postaví parkovací dům v Gayerových kasárnách a ještě uvažujeme o dalším domě v blízkosti Velkého náměstí, který by vyřešil spor o parkovací místa na náměstí," dodal Vedlich.

Zastupitelé nakonec schválili vyhlášení výběrového řízení ohledně parkovacího domu.