Nejen výrazně vylepšené přírodní koupaliště ve Vejsplaších, lidově pojmenované Kačák, ale především záměr radnice vybudovat krytý bazén ve stejné lokalitě. To jsou pro Vrchlabáky zcela zásadní zprávy, na které čekali řadu let. Rozhodlo o nich středeční zasedání městského zastupitelstva. „Je to nesmírně důležité pro místní lidi. Málokdo z Vrchlabáků by si nepřál, aby bazén vyrostl," uvedl zastupitel a předseda stavební komise Bedřich Hanousek.

NEOHOBLOVANÁ PRKNA NA SKLUZAVCE

Výstižně komentoval situaci další ze zastupitelů Stanislav Lelek: „Když jsem byl malý kluk, tak jsme se koupali v přírodním betonovém bazénu v Herlíkovicích a další byl v Žižkově ulici. Tyhle bazény nechal někdo kolem roku 1965 zavozit údajně kvůli tomu, že hygienicky nevyhovovaly. Na rybníce ve Vejsplaších se postavily kůlny z neohoblovaných prken a věž z neohoblovaných hranolů se skluzavkou.

A to bylo koupaliště ve Vrchlabí. Stejné je dodneška. Teď je obrovská možnost pustit se do investičního projektu, který by přinesl Vrchlabsku krytý bazén. Tedy přesně to, co ve Vrchlabí ohromně chybí. Vždyť ten Kačák, to je hnojiště."

ZŘÍDÍ FOND NA PENÍZE PRO KRYTÝ BAZÉN

Zastupitelstvo odsouhlasilo pořízení územního rozhodnutí podle projektové dokumentace, schválilo zadání veřejné zakázky na pořízení projektové dokumentace ke stavebnímu povolení včetně stavebního povolení na první etapu výstavby aquacentra Vejsplachy bazénové haly a zřízení samostatného finančního fondu na jeho výstavbu.

Krytý bazén má stát 130 milionů. Zastupitelé se shodli, že tuto částku nehodlají překročit. Do fondu vloží 60 milionů korun z volných finančních zdrojů za rok 2016, za roky 2017 a 2018 po 5 milionech. V roce 2019, kdy má dojít k zahájení stavby, 25 milionů, stejně tak v roce 2020 a o rok později 10 milionů. „Pustit se do tohoto záměru je vhodné i kvůli našim finančních rezervám," zdůraznil starosta Vrchlabí Jan Sobotka.

Ačkoliv při schvalování rozpočtu hlasovali dva opoziční zastupitelé proti, záměr mít ve Vrchlabí krytý bazén odsouhlasili úplně všichni. „Je to přání všech. A to i z důvodu, že schválený projekt je realizovatelný. Není to žádný vzdušný zámek," dodal Sobotka.

NEJPRVE CHTĚLI STAVĚT LETNÍ KOUPALIŠTĚ

Město dlouho zvažovalo, že postaví venkovní bazén. „V první fázi jsme skutečně uvažovali o vybudování letního koupaliště kolem 40 milionů. Jenže jsme zjistili, že typicky slunných dnů je ve Vrchlabí za rok zhruba 22-23, takže investice by vypadala jako zbytečná, protože neřeší zbytek roku. Letní koupání nestačí. Naopak jsme řešili, co v zimě, kdy je špatné počasí," objasnil starosta. Ještě v letošním roce dojde k výrazným úpravám rybníku Vejsplachy, který chce město zachovat jako neplacené přírodní koupaliště.

ORIGINÁLNÍ REPUBLIKOVÁ STAVBA

Pokud se krytý bazén skutečně postaví, bude to originální stavba. „Je exteriérově netradiční. Bazénů už jsem několik postavil, ale taková stavba nikde v republice není, což je dáno prostředím, ve kterém by byla zasazena. Originalita je v tom, že bazén je zakopaný v zemi," popsal projekt Jaroslav Ševčík ze zlínského Arch Z ateliéru, jehož studii zastupitelé vybrali.

Také ČTĚTE: Zmizí radary z vesnic kvůli vládní novele?

Půjde o nadčasový atraktivní bazén s nízkými provozními náklady, energeticky úsporný a plně bezbariérový. Objekt bude třípodlažní, se třemi zónami: dětskou, zábavní a relaxační a plaveckou s pětadvacetimetrovým čtyřdráhovým bazénem. Nechybí tobogán s délkou 25 metrů, raritní v tom, že bude polozapuštěný do země.

„Chceme zatraktivnit Vrchlabí i z pohledu turistického ruchu," doplnil radní Bedřich Hanousek. Město tak bude mít vedle sebe krytý bazén a přírodní koupaliště, které projde výraznou změnou.