Napršelo 60 litrů
V okolí Českého Meziříčí mezi Dobruškou a Hradcem Králové, kde leží vyplavené vesnice Výrava či Jílovice, napršelo během sobotní průtrže 60 litrů vody. To je desetina celoročního úhrnu. Dvě třetiny z toho navíc během jediné hodiny. Poté se bouřky přesouvaly na východ, v sobotu večer tak řádně sprchlo také na Svitavsku, třeba v Třebařově u České Třebové spadlo taktéž 60 litrů. V neděli navzdory výstrahám meteorologů byl až do uzávěrky Deníku klid.

Kvůli silné sobotní bouři museli hasiči v Jílovicích u Českého Meziříčí poblíž Hradce evakuovat ze hřiště před bleskovou povodní přes čtyři sta dětí, které shodou okolností soutěžily v požárním sportu. Velká voda páchala škody také v blízké Výravě, Libranticích a Jeníkovicích.

„Hasiči děti doslova v náručí přenášeli do připravených aut a autobusu. Ty zajišťovaly transport dětí do základní školy v Českém Meziříčí, kde si je vyzvedávali jejich rodiče," uvedl Ondřej Sezima z vedení hradeckých krajských profesionálních záchranářů .

Velká voda v Jílovicích ve dvaceti domech zatopila nejen sklepy, ale i obytné prostory. Taktéž ve Výravě, kde na návsi vznikla obří laguna, muselo být evakuováno ze svých domovů asi deset lidí a část z nich strávila noc u příbuzných.

„Z okna jsem pozorovala, jak hrozně padají kroupy a najednou na mě zavolal manžel, ať rychle najdu doklady, že se na nás z kopce valí vlna," popisuje Marie Vítková z Výravy. Během pár minut měla vodu až po pás. Nešly ani otevřít dveře a hasiči ji museli vytáhnout do člunu oknem.

Průtrže se činily i na Pardubicku, v Broumově zastavily vlaky

Východní Čechy - Lokální povodně po vydatných přívalech ze sobotních bouřek zahrozily i jinde, nejen v okolí Českého Meziříčí.

Například v Pardubickém kraji hasiči v sobotu po 22. hodině vyjížděli k čerpání vody ze zatopeného podjezdu v Žichlínku na Orlickoústecku a pomáhali s čerpáním vody a bahna z rodinného domu v Letohradu - Kunčicích. V Letohradu také bylo nutné čerpat vodu ze zaplaveného dvora v areálu bývalé pily.

Na čtyři hodiny v sobotu dopoledne zablokovalo bahno a štěrk z polí železniční trať u Broumova. „Vlaky jsem nechal zastavit už ve chvíli, kdy jsme přijeli na místo. Bylo nutné vyčistit koleje od bláta a nánosů štěrku," řekl velitel zdejších profesionálních hasičů Jiří Kolář. Ve městě také voda vyplavila několik domů.

V Náchodě zase voda zatopila frekventovanou silnici pod železničním mostem nedaleko nádraží.

V příštích dnech by bleskové povodně už hrozit neměly.