Unikátní soutěž umožňuje žákům škol z Liberce zpracovat životní příběh jimi zvoleného hrdiny, a to hned čtyřmi různými způsoby. Za své příběhy poté mohou získat zajímavé a hodnotné ceny.

Hrdinou je přitom chápána žijící osobnost z Liberce, které bychom si z nějakého důvodu měli vážit a pamatovat si ji. Žáci a studenti tak mohou vyprávět události ze životů sportovců, spisovatelů, učitelů, či jakékoliv veřejně známé osobnosti.

„Aby se žák mohl zapojit do soutěže, je nutné splnit dva základní předpoklady; být ve věkovém rozmezí 13–18 let a být žákem základní či střední školy v Liberci, upřesňuje Martina Lisková, koordinátorka soutěže. ,,Soutěžit lze navíc individuálně, nebo ve skupině, každý si tak může vybrat formu, která mu bude nejpříjemnější. Skupina však musí být minimálně dvoučlenná a maximálně pětičlenná. Je to ideální příležitost pro školní časopisy." dodává Martina.

Způsoby, jak zpracovat příběhy svých hrdinů, mají žáci a studenti hned čtyři: „Žáci mohou zpracovat se svým hrdinou rozhovor, vytvořit o něm zajímavou prezentaci, udělat videoreportáž, nebo mu vytvořit Wiki profil." specifikuje další z organizátorek soutěže, Dagmar Ferdanová.

Přihlášenou tvorbu žáků zhodnotí odborná porota tvořená z řad pedagogů, novinářů a umělců. Díla budou hodnocena po formální i po obsahové stránce. Svého vítěze si však budou moct zvolit i občané, kteří budou mít možnost pro jednotlivou tvorbu hlasovat pomocí sociálních médií.


„Na příspěvky žáků se velmi těšíme a již předem si ceníme veškeré jejich snahy. I proto společně s odbornou porotou vybereme vítěze ve všech kategoriích a patřičně je odměníme věcnými cenami v hodnotě 10 000 Kč." upřesňuje Antonín Ferdan, jeden z porotců soutěže.

V současné době je soutěž již otevřena a pracovníci přijímají první nominace. Přihlásit se do soutěže se zpracovaným příběhem hrdiny lze nejpozději do 10. 03. 2017 na e-mailu hrdinovenasidoby@gmail.com. Vyhlášení výsledků bude probíhat 29. 03. 2017 v Krajské vědecké knihovně. Soutěž je pořádána ve spolupráci s IQ landií, Knihkupectvím a antikvariátem Fryč a spolkem Kino Varšava. Záštitu nad soutěží převzal náměstek primátora pro školství a kulturu města Liberec, Ivan Langr.   Martina Lisková, LOS - Liberecká občanská společnost, z. s., organizátorka soutěže