Takhle dobře (nebo špatně?) na tom náš region z hlediska nezaměstnanosti ještě nikdy nebyl, pomineme-li začátek 90. let. Nezaměstnanost se dostala na rekordně nízkou úroveň, dokonce i problémovém Svitavsku dosahuje pouhých 3,6 %.

Má to však i druhou stranu mince: Firmy tak do svých provozů marně shánějí pracovníky, což ekonomiku začíná brzdit. Nejsou hlavně kvalifikovaní řemeslníci nebo řidiči.

Například hradecký krajský úřad práce se podle ředitele Martina Horáka snaží firmy přemluvit, aby zvážily úpravu vícesměnných provozů, aby mohly zaměstnat i lidi, pro které je problémem práce ve směnném provozu.

Graf vpravo ukazuje vývoj počtu nezaměstnaných na jedno volné místo v devíti východočeských okresech od roku 1997. Vůbec největší boj o práci byl v roce 2009 na Jičínsku, na jedno místo tam připadalo 30 nezaměstnaných. V roce 2013 pak byl vrchol na Rychnovsku s 26 nezaměstnanými na jedno volné místo.

Sehnat práci? Nyní je to v Česku nejsnadnější za poslední dvě desetiletí

Nikdy v historii samotné České republiky nenabízely firmy víc volných míst. Úřady práce jich nyní evidují 174 tisíc.

Uchází se o ně necelých 309 tisíc nezaměstnaných. „Na jedno volné místo tak připadá v průměru 1,8 ucha-zeče. Tento poměr byl nižší naposledy v roce 1996," říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

V patnácti okresech je dokonce k dispozici víc volných míst, než kolik tam žije nezaměstnaných. Rozhodně přitom nejde jen o Prahu a okolí, ale například i o Pardubicko či Plzeňsko.

KDO CHCE, UŽ DĚLÁ

„Současná situace naznačuje, že dnes pracuje téměř každý, kdo pracovat chce," komentuje statistiku Petr Gapko, hlavní ekonom banky Moneta.

Proč je tedy na úřadech práce stále hlášeno zmíněných 309 tisíc lidí bez zaměstnání? Část z nich žije v okresech, kde situace tak růžová není. A u dalších se míjejí jejich představy, co by dělat chtěli, s tím, co firmy po lidech požadují.

Nezaměstnaní často touží po práci v kanceláři nebo místě v ostraze. Jenže firmy potřebují spíše odbornější profese jako montážní dělníky, řidiče nebo svářeče.

POROSTOU PLATY

„Většina firem naráží na akutní nedostatek uchazečů. To vede ke stále rychlejšímu nárůstu mzdové úrovně," poznamenává Jaroslava Rezlerová, šéfka české pobočky personálně poradenské společnosti ManPower.

To, že české firmy nemají kde brát, naznačuje i květnová míra nezaměstnanosti. Ta klesla na 4,1 procenta a zůstává suverénně nejnižší v celé Evropské unii.