Tříetapový závod startoval v Dolním Dvoře u Vrchlabí, posádky bivakovaly přes noc na Hanapetrově Pasece a celkem zvládly v náročném horském prostředí Krkonoš bezmála 150 km. Nejdelší etapa měřila 53 km. Vítězové, s desetičlenným spřežením aljašských husky, dosáhli času 8:15:51 hod. Druzí byli Vít Kolátor a Jan Dvořáček (8:48 :41) a třetí Martin Bílý a Michal Ženíšek (9:03:58).

Pro Jiřího Vondráka, který se v Rudníku stará o padesát psů, to bylo šesté prvenství v Ledové jízdě při čtrnáctém startu. Kdykoliv se pustil do závodu, vždy skončil na stupních vítězů. Byl totiž ještě pětkrát druhý a třikrát třetí. Letos se mu podařilo triumfovat ve slavném světovém musherském závodu ve Francii La Grande Odyssee.

„Bylo znát, že už se blíží jaro a bylo extrémně velké teplo. Proti jiným ročníkům, kdy byla opravdu zima, jsme spíš řešili, jak psy neuvařit," sděloval Jiří Vondrák v cíli. „Hodně záleželo na zavodňování. Nejtěžší byla první noční etapa, kdy byl opravdu náročný přejezd z Dolního Dvora. Tam bylo důležité dát si záležet a neudělat chybu, nerozbít saně a nezranit psy. Dobře zvládnout úvodní etapu byl základ, tam se vrhají kostky," řekl. Za klíčovou pro úspěch týmu považuje spolupráci s běžkařem. „Je strašně důležité, abyste si sedli, což u nás s Davem funguje po spo rtovní i lidské stránce. Nikoho jiného už nechci," uvedl Vondrák. „Jsme sehraní, ani spolu nemusíme moc mluvit. Sejdeme se a jdeme do toho. Všechno funguje perfektně. Sedli jsme si," doplnil David Chaloupský z Hradce Králové.

Závod Ledová jízda je výjimečný a v republice jedinečný tím, že tým tvoří 8 až 10 psů, musher a běžkař, který může být připoután k saním nebo jet samostatně. V jiných mítincích tak početné psí spřežení nenajdete.

Ledová jízda startovala sobotní noční etapou, při které účastníci vyráželi s čelovkami na hlavě z lyžařského areálu. Závod měl v minulosti i jiná místa, konal se také ve Strážném, Rudníku nebo vrchlabském letišti. Jede se jako Memoriál Dr. Václava Vojtěcha, cvičitele polárních psů a prvního Čecha, který 27. ledna 1929 vstoupil na území Antarktidy. Za to obdržel, jako první a dosud jediný Čech, nejvyšší americké vyznamenání, Zlatou medaili Kongresu USA.