Sychravé počasí jim přeje. Lesy jsou plné hříbků, kozáků, ale i všemožných jiných druhů. Vyhovuje jim jak nižší teplota, tak ideální vlhkost.

„Myslím, že při takovémhle počasí ještě houby budou. Je sychravo, a to jsou vlastně ideální podmínky. Houby jsou naražené a budou růst. Je to ale taky o tom, kde se sbírá. U nás na Úpicku jich je teď docela dost. Nejlepší místa jsou na krajích lesů nebo v mechu," nabízí recept na úspěšný houbařský lov Marie Pospíšilová z Radče u Úpice.

„Teď rostou nejvíc asi hříbky, začínají také podhříbky nebo borovinky. Není problémy najít ani klouzky nebo kozáky. Je naopak docela zajímavé, že ještě nevyrazily václavky, těch bylo vždycky hodně a letos ještě skoro nic. Ale ještě budou," dodala nadšená houbařka.

Členka úpického mykologického klubu si včera dopoledne přinesla z lesa pětadvacet kousků, o den předtím nalezla ještě jednou tolik hub. Podle Marie Pospíšilové, sběratelky mnoha ocenění z houbařských soutěží, mohou být lidé v lesích úspěšní až do prvních větších mrazů.