„Znamená to, že si v letošním roce připomínáme výročí 120 let od založení. Za celou dobu hasiči v Žíželevsi nepřerušili svou činnost i když prošli několika kritickými obdobími. Zejména po roce 1989 se zdálo, že pro malý zájem činnost skončí, se naštěstí podařilo několika nadšencům Sbor udržet a v současnosti jsou hasiči hlavními tahouny života v obci," uvedl za SDH Žíželeves Jiří Brzek.

Velká pomoc obci

Podíváme-li se do historie obce, tak v ní najdeme spoustu věcí, které hasiči vykonali. Například vybudovali kanalizaci ve vedlejších ulicích, byla rozšířena vozovka u zastávky autobusu, vybudovali cestu na hřbitov, opravili zdi kolem školy, zrekonstruovali hřbitovní zdi a márnici, podíleli se na vybudování hlavního kanalizačního jímače, zprovoznili kanalizaci v celé obci a provedli výstavbu kulturního a společenského areálu „Čechovka", za vydatné pomoci obecního úřadu, včetně zpevnění a celkové úpravy příjezdové komunikace a přípojky elektřiny do tohoto areálu. Ve výčtu jejich pomoci nemůže chybět ani výsadba a úprava zeleně v celé obci, demolice chátrajících budov, úprava návsi a mnoho dalšího.

Místní dobrovolní hasiči také každoročně pořádají okrskové cvičení, od roku. 1980 fotbalový turnaj 
i další společenské a vzpomínkové akce.

Jak hlasovat
Pošlete co nejvíce SMS zpráv ve tvaru DOBRACI ZIZELEVES na číslo 90 011 04.
POZOR! Hlasy pro hasiče ze Žíželevsi posílejte do pátku 3. června do 15 hodin. Každý, kdo pošle SMS zprávu, má šanci získat pivo na měsíc zdarma. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezený.

Výlet do lázní

„V současnosti chystáme pro členy Sboru a ostatní občany zájezd na Slovensko do termálních lázní. Bohužel se nám nepodařilo před třiceti lety realizovat největší akci, o kterou jsme velmi usilovali. Tou byla výstavba nové zbrojnice a prodejny, včetně kulturního zařízení. Zdá se však, že náš sen bude splněn. Máme velmi dobrou spolupráci s obecním úřadem a naše paní starostka Jana Kuthanová nás v nedávné informovala o možnosti vybudovat v obci moderní Dům hasičů. Začít stavět by se mělo na jaře 2017. Je samozřejmé, že tento záměr má naši plnou podporu.," dodal „dobrák" Jiří Brzek.

Co plánuji hasiči ze Žíželevsi v nejbližší době? Na příští víkend mají naplánované noční páteční cvičení, v sobotu se uskuteční memoriál Petra Kozoně. Poslední srpnový víkend si všichni užijí rozloučení z prázdninami, v říjnu zase drakiádu. A ani zde nemohou chybět v prosinci čerti.

Mimo konkrétní akce se budou členové SDH Žíželeves věnovat svědomité péči o techniku a výzbroj, aktivně spolupracovat s OÚ Hoříněves či s občanskými a zájmovými sdruženími, propagovat činnosti sboru v obci a okolí, podílet sel na stavebních a ostatních úpravách zbrojnice, zvelebovat Čechovku, přípravovat se na pomoc při mimořádných událostech, pomáhat při případných živelných pohromách a při tradiční poutí a oslavách výročí založení obce, vypomáhat sousedům, pečovat o rozvoj prohlubování kladných mezilidských vztahů a pravidelně se scházet.

A jaké je motto dobráků z Žíželevsi? „Ty, hasiči ze Žíželevse, po chvále nebaž, ale stále dělej to, co chvály hodno jest."

Losování z přihlášených sborů v pátek 27. května určilo, že jako poslední navštívíme v soutěži Dobráci roku Opočno.

Pravidla soutěže
Projekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci 
s regionálními Deníky potrvá do konce června tohoto roku, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun.
Každý týden se tým ČRo Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypravuje do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů. V pátek po 15. hodině si  na vlnách ČRo Region poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů.
Reprízu naladíte v neděli po 15. hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení.
Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční 15. hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také v 15.OO hodin a začne následné hlasování pro další SDH.
Hlasovat lze prostřednictvím SMS na telefonní číslo 900 11 04 ve tvaru: DOBRACI (mezera) název sboru, zde tedy DOBRACI  ZIZELEVES
Cena jedné SMS zprávy jsou 4 koruny. Podrobnosti najdete na webu: www.dobraciroku.cz.