Desetiletý Josef, který dosud nemohl funkčně pohybovat rukou, má naději na změnu. Stal se totiž prvním pacientem v Česku, kterému ve vysockém Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie voperovali úspěšně do končetiny takzvaný distrakční aparát, který mu umožní lepší hybnost. Podle primářky ústavu Aleny Schmoranzové celková léčba pacienta potrvá minimálně další dva roky.

Chlapec trpí vzácnou vývojovou vadou, kdy je u pacientů vřetenní kost předloktí zkrácená nebo úplně chybí. Dochází tak k zakřivení postižené ruky a ta je v oblasti zápěstí vykloubena. Úhlově zdeformované zápěstí, u kterého mnohdy chybí palec, znamená výrazně sníženou pohyblivost horní končetiny. „Aby mohl pacient ruku vůbec používat, potřebuje ji prodloužit, zápěstí srovnat a stabilizovat. A také vytvořit dobrý palec. To bude cíl dalších let," přiblížila primářka Schmoranzová.

Ilustrační fotoZdroj: Archiv nemocnice   Ilustrační fotoZdroj: Archiv nemocnice

Distrakční aparát ve vysockém ústavu pořídili od německého výrobce a díky štědrosti Nadace Precioza. Na podobnou operaci, jakou podstoupil desetiletý hoch, čeká už nyní dalších pět dětí. Využití najde i při léčbě jiných vad. Desetiletý Josef má díky vrozené vadě velké problémy. Nedokáže s ní nic uchopit, sevřít ji, nemá sílu do pěsti, neotočí ruku dlaní nahoru. Má problém, aby se sám najedl a provedl hygienu. „Dosud se tato vrozená vada léčila od časného kojeneckého věku především dlahováním a prováděly se chirurgické korekce spočívající v napřímení ruky a stabilizaci zápěstí," upozornila pro ČTK primářka Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou Alena Schmoranzová. Právě ona provedla v Česku premiérovou operaci, při které se do ruky pacienta voperuje distrakční aparát.

Chlapec tak má velkou naději na zlepšení svého života, což si samozřejmě přejí i jeho rodiče. Na nich teď bude podle lékařky záležet, aby se vše nepravilo, jak má. „Každý den za pomoci zvláštních šroubů budou oddalovat od sebe součásti aparátu. Tím bude docházet k vyrovnání zápěstí," řekla. Zároveň se při tom napínají měkké tkáně, cévy a nervy, což může být i bolestivé. „Emočně je to pro rodiče nesmírně náročně," popsala novinářům primářka Schmoranzová. V čem je nový přístroj unikátní? „Hraje v léčbě zmíněné deformity klíčovou úlohu. Je zapotřebí jeho dostatečné robustnosti, protože proti němu působí značné síly. Současně musí být lehký, aby ho dítě uneslo. Dalším požadavkem je jednoduchá obsluha, protože ho právě obsluhují rodiče doma. Aparát vyvinul německý lékař a specialista na chirurgii ruky Rolf Habenich z kliniky v Hamburku. Přístroj je dokonalý," informovala primářka.

Četnost popsané vady podle odborníků naštěstí není vysoká, udává se jedno ze 70-100 000 živě narozených dětí. V České republice jde o jeden až dva případy ročně. Vzhledem k závažnosti tohoto hendikepu však mohou znamenat i těžkou invaliditu.