Prvním důvodem k radosti má být fakt, že si člověk v již proběhlém postním čase uvědomil všechna svá provinění proti Bohu i bližním a nyní je ještě může napravit, takže radost z narození Spasitele nebude mít rušenu výčitkami svědomí. Druhý důvod k radostnému prožívání posledního adventního týdne je mnohem prozaičtější: zas bude možnost jíst, pít, tancovat … prostě se radovat, jak kapsa a zdraví dovolí.

Mimochodem: třetí svíce adventního svícnu nebývala postně (smutně) fialová, ale radostně růžová… S touto nedělí nejsou spojeny žádné mimořádné lidové obyčeje: domy se připravovaly na magickou noc narození vítěze nad smrtí a zlem i zlým a jako před každým bojem, tak i v tomto čase byl klid.

Pranostika: Není-li zlatá neděle studená, bude úroda hubená. Úsloví paní Podrazilové z Brantu „ Muší se začíť báť kouknutí skerz suk" říkalo, že dotyčná je čarodějnice, která může být odhalena o Štědrovečerní půlnoční pomocí „andělskýho perkýnka", které se začalo vyrábět právě po ranní mši o čtvrté adventní neděli a muselo být hotovo do konce půstu.   Aleš Jaluška