Jedním z nejdůležitějších symbolů této doby je adventní věnec. Po čtyři neděle budeme na věnci zapalovat svíčky, které se pak poslední neděli a o vánočních svátcích rozsvítí najednou. A právě používání svíček na adventním věnci sebou nese riziko vzniku požáru.

OHNĚ V DOMÁCNOSTECH

Hasiči Královéhradeckého kraje museli během uplynulých let likvidovat požáry v domácnostech, které způsobila zapálená svíčka. Od ní hořely nejen samotné adventní věnce, ale také ubrusy, záclony nebo koberce. Takové požáry většinou napáchají velké škody na majetku, ale můžou ohrozit také zdraví nebo životy uživatelů.

Nesmíme zapomínat, že svíčka je otevřený oheň a vždy by měla být umístěna na nehořlavé podložce a v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Neměla by stát v blízkosti sedaček, textilií ani nábytku. Pokud si zakoupíme adventní věnec bez ochranných podložek pod svíčku, tak bychom ho měli používat pouze jako dekoraci a nikdy nezapalovat!

SVÍČKA S DOZOREM

Hořící svíčku nesmíme nechávat bez dozoru a při odchodu z domu ji nezapomeneme zhasnout. Rizikovým faktorem jsou děti a zvířata, které mohou nešťastnou náhodou adventní věnec nebo jiné předměty s hořícími svíčkami převrhnout.

Hasiči Královéhradeckého kraje likvidovali v roce 2015 celkem 1009 požárů, které napáchaly škody za více jak 105 milionů korun. Z tohoto počtu bylo 192 požárů v domácnostech, ať se již jednalo o byty či rodinné domy. Oproti roku 2014 se počet zvýšil o 56 požárů v domácnostech. Hmotná škoda přesáhla 30 milionů korun.

(žah)