Celkový obrat 455 milionů korun zaznamenala v roce 2013 podle předběžných výsledků strojírenská divize společnosti Seco GROUP v Jičíně. Oproti předloňským 440 milionům to je nárůst o téměř 3,5 procenta. Další více než 3procentní navýšení celkových tržeb na hranici 470 milionů korun očekává přední český výrobce malotraktorů pro zahradní, parkovou a komunální údržbu v roce 2014.

Jičínská firma Seco GROUP, která po privatizaci z poloviny 90. let navázala na úspěšnou tradici Agrostroje, téměř 75 procent loňské produkce vyvezla do zahraničí. K nejvýznamnějším trhům patří země Evropské unie, přičemž 55 procent všech exportních tržeb firma realizuje v Německu a ve Francii. Stále více se však žací traktory z Jičína prosazují i na náročných mimoevropských trzích, hlavně v USA, v Austrálii a na Novém Zélandu nebo v Číně.

Informoval o tom vedoucí prodeje pro Českou republiku a Slovensko Petr Fischer s tím, že ve strojírenské divizi pracuje 230 lidí. Spolu s divizemi slévárenskou a dopravní je součástí akciové společnosti Seco GROUP, která celkem zaměstnává asi 650 lidí. Výkony společnosti v roce 2013 dosáhly 1,204 miliardy korun, což představuje více než 16procentní meziroční nárůst. Strojírenská divize, jejímž hlavním předmětem činnosti je výroba žací techniky, originálních dílů a příslušenství, se na loňských výkonech skupiny podílela 38 procenty.

Zatímco v roce 2012 firma prodala celkem 5886 malotraktorů, loni jich už bylo 6137. V roce 2014 v Jičíně počítají s dalším nárůstem prodejů na plánovaných 6435 strojů. V současnosti Seco GROUP ovládá téměř pětinu českého trhu s žací technikou a je největším výrobcem tohoto sortimentu u nás. Ve vlastních špičkově vybavených provozech vyrábí pro své traktory přes 70 procent všech potřebných komponentů. Jako jediný na trhu nabízí stroje se skutečně profesionálními motory a převodovkami.

Seco GROUP prostřednictvím 55 smluvních prodejců dodává na český trh 7 základních modelových řad žacích traktorů v přibližně 70 variantách. Firma totiž jako jediná u nás nabízí možnost variabilního dovybavení základního modelu podle přání a specifických potřeb zákazníka. Charakteristické pro jičínskou firmu jsou dobře dostupné a rychlé servisní služby i velmi výhodné ceny náhradních dílů a bohatého příslušenství, které Seco GROUP sama vyrábí.

„Naší stálou strategií je nabízet robustní, vysoce kvalitní, spolehlivé a bezpečné traktory. Proto i nadále chceme mít výrobu důležitých dílů pod svou kontrolou," zdůrazňuje Petr Fischer.

Na tuzemských tržbách strojírny Seco GROUP se nejvíce podílejí majitelé soukromých zahrad a pozemků spolu s komunálními službami měst a obcí. Stroje z Jičína odebírají pro údržbu svých travnatých hřišť také sportovní kluby. Žací techniku Seco GROUP například využívá při parkové a komunální údržbě na 700 obcí v celé republice i řada prvoligových fotbalových klubů. Dlouhodobě nejprodávanější jsou přitom stroje Starjet určené k sečení nebo mulčování pravidelně udržovaných travnatých ploch. Tato tradiční modelová řada se na celkových tržbách jičínské strojírny podílí až 80 procenty.

Do průběžného zvyšování kvality produktů a s tím související modernizace výrobních technologií investuje Seco GROUP v průměru 25 milionů korun ročně. Těmto činnostem se v technologii, konstrukci a ve vývojové dílně přímo věnuje 25 zaměstnanců. Své inovace vývojáři prakticky ověřují v běžném provozu Technických služeb města Jičína, kde denně v komunální zátěži prochází testy 6 strojů.

Příkladem úspěšnosti vývojového oddělení společnosti Seco GROUP je malotraktor nové koncepce s označením Goliath, který vyniká zvýšenou průchodností i extrémně svažitým terénem a je určen především k mulčování zanedbaných ploch. Snadno poseká náletové dřeviny, šípkové keře či vzrostlý rákos, a tak se hodí k údržbě zarostlých příkopů silnic, břehů řek a rybníků nebo sjezdových tratí. V prodeji se Goliath objevil loni v květnu a do konce roku 2013 jičínská strojírna dodala na tuzemský i zahraniční trhy 150 kusů tohoto v mnoha směrech unikátního stroje. Letos chce Seco GROUP prodat dalších 250 traktorů Goliath, z toho zhruba 60 v České republice. Tento profesionální mulčer, jehož vývoj stál více než 5 milionů korun, si z 80 procent pořizují zákazníci z firemního sektoru, zbytek prodejů připadá na soukromé osoby.

„Je to bezkonkurenční traktor, který vydrží to, co zřejmě žádný jiný," říká podnikatel Daniel Lukáč ze slovenského Prešova, který loni v červnu zakoupil Goliath pro práci na svažitých, nerovných, kamenitých a celkovým charakterem velice náročných pozemcích 15 fotovoltaických elektráren po celém Slovensku. Do té doby se tam o údržbu zeleně staralo osm lidí s křovinořezy. Od června však pan Lukáč pomocí mulčeru od Seco GROUP přinesl provozovateli elektráren celkovou úsporu dřívějších nákladů na tyto práce ve výši 40 procent. Finanční prostředky, vložené do nákupu traktoru, se přitom prešovskému podnikateli vrátily za pouhé dva měsíce provozu. Na základě těchto zkušeností si chce Daniel Lukáč pořídit další stroj Goliath, protože se na Slovensku uchází o zakázku na údržbu několika sjezdových tratí.

V březnu 2014 společnost Seco GROUP uvedla na trh inovovanou verzi malotraktoru Goliath. Náklady na technologické a další úpravy úspěšného stroje vyčíslili v Jičíně na zhruba jeden milion korun. Nejpodstatnější je přitom vybavení mulčeru špičkovým profesionálním motorem Kawasaki o výkonu 26 koní. Tím se jeho možnosti, technické a provozní parametry včetně výhodnosti poměru výkonu a ceny dostaly na zcela unikátní úroveň.

„Výkon narostl o 13 procent, což přineslo zvýšení produktivity práce traktoru až o čtvrtinu. Díky silnějšímu motoru náš Goliath s pohonem 4x4 s mechanickou uzávěrkou diferenciálu a s profesionálními pneumatikami se šípovým dezénem nově zvládne i extrémně svažitý terén o sklonu až 35 stupňů. Od března navíc také k tomuto inovovanému modelu nabízíme kompletní aktivní i pasivní příslušenství pro celoroční používání," konstatuje Petr Fischer, vedoucí prodeje pro Českou republiku a Slovensko strojírenské divize Seco GROUP v Jičíně.   IVEPA, ČTK