Milion sprchových koutů již vyrobil přední evropský dodavatel sanitární techniky, společnost SanSwiss z Jičína. Informoval o tom obchodní ředitel podniku ing. František Bílek s tím, že jde o významný mezník v 15leté historii firmy. Jubilejním miliontým výrobkem je sprchový kout s označením PUR Light S. Spolu s touto tradiční řadou SanSwiss v současnosti na tuzemský a zahraniční trhy dodává 13 základních produktových řad ve zhruba 100 typech a 700 variantách.

„Jeden milion sprchových koutů za 15 let je úctyhodné číslo. Zvláště když výroba u nás není a nemůže být tak automatizovaná, jako na montážních linkách některých jiných firem. Malosériová produkce sprchových koutů střední a vyšší třídy s vysokou užitnou hodnotou se logicky neobejde bez vydatného přispění šikovných rukou našich zaměstnanců. Zhruba 35 procent koutů navíc vyrábíme atypicky, na míru, takže v této části produkce je každý kus vlastně originál," říká ing. Bílek.

Sprchové kouty.Další milion sprchových koutů je SanSwiss při stávajícím jednosměnném provozu schopen vyrobit za poloviční dobu asi sedmi let. Lze to odhadnout z trvale rostoucího zájmu uživatelů sanitární techniky o moderní design s vysokou funkčností, kterými jsou sprchové kouty z Jičína charakteristické. Navíc díky maximálnímu zefektivnění pracovních postupů jsou stávající produkty mnohem jednodušší na výrobu a montáž, než tomu bylo dříve, což vede k nárůstu počtu vyrobených kusů na jednoho zaměstnance.

Jičínský SanSwiss v minulém účetním období od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2014 podle auditovaných výsledků prodal českým a zahraničním odběratelům 118 946 kusů sprchových koutů. Obrat podniku, který aktuálně zaměstnává 123 lidí, dosáhl 485 milionů korun a čistý zisk 49 milionů. Export se na celkových tržbách firmy podílí 78 procenty. Dominantní je přitom náročný francouzský trh, kam směřuje více než polovina celkové produkce společnosti. SanSwiss vyváží sprchové kouty rovněž do Německa, Švýcarska, Španělska, Polska, na Slovensko, do Ruska a do dalších zemí.

Kromě zavedených exportních teritorií jičínský SanSwiss své produkty postupně etabluje také na Ukrajině, v Portugalsku, Belgii nebo v Holandsku a již tradičně úspěšně pokračuje na slovenském i ruském trhu. V Ruské federaci sice firma aktuálně zaznamenala pokles vůči plánu, je to ale částečně možné připsat na vrub politické situaci v teritoriu Ruska a Ukrajiny. Plán pro Ukrajinu byl stavěn velmi konzervativně, a tak reálný obrat na tomto trhu je již nyní nad tímto plánem. V porovnání s celkovými tržbami firmy sice není dosažená výše obratu na Ukrajině významná, ale v Jičíně věří, že to svědčí o jejich úspěšném úsilí a schopnostech získávat nové trhy.

Rozdělení firmy

SanSwiss, s. r. o., působí v Jičíně od roku 1999. Současný název firma nese od listopadu 2009, kdy se vyčlenila z české společnosti Ronal CR, zabývající se výrobou litých kol pro automobily. Po oddělení se jičínský podnik začlenil do nově vzniklé celoevropské skupiny sanitární techniky SanSwiss AG, která je i nadále součástí světového holdingu RONAL AG se sídlem ve Švýcarsku. V současnosti česká firma zajišťuje více než 75 procent celkové produkce sprchových koutů skupiny. Jejími dalšími členy jsou výrobní závody v Bitche ve Francii a v rumunském Temešváru a obchodní zastoupení ve Francii, v Polsku, Německu, ve Španělsku, Švýcarsku a v Rumunsku.

„V prvních dvou letech po vzniku naší firmy se sprchové kouty v Jičíně pouze montovaly. Tehdy ještě v pronajatých prostorách a z dílů vyráběných ve francouzském Bitche. Současný moderní závod v jičínské průmyslové zóně byl postaven až v roce 2001 díky finanční podpoře ve výši 200 milionů korun ze strany mateřské společnosti. Podstatné je to, že už dnes jsme schopni tyto prostředky plně vracet z vlastních finančních zdrojů," konstatuje ing. Bílek, obchodní ředitel společnosti SanSwiss. Dodává, že od roku 2001, kdy česká firma zahájila vlastní výrobu a první dodávky sprchových koutů na tuzemský trh, investovala například 15 milionů korun do přístavby závodu. Další nemalé prostředky průběžně vynakládala na modernizaci technologií i na vývoj a inovace výrobků. Od zahájení výroby v Jičíně SanSwiss zvýšil svůj obrat několikanásobně a v současnosti ovládá zhruba pětinu českého trhu se sprchovými kouty a vaničkami.

Zájem odběratelů

Díky sílícímu zájmu odběratelů, následnému pravidelnému růstu výkonů a celkové stabilitě, ale také díky vybudovaným technickým a kapacitním předpokladům dalšího rozvoje ve výrobě, logistice a v jiných oblastech, patří jičínský SanSwiss k významným a spolehlivým zaměstnavatelům ve městě i v širším regionu. Ze současných 123 pracovníků podniku působí 85 lidí v dělnických profesích. Jestliže před pěti lety jejich průměrná mzda činila 19 489 korun, k letošnímu červenci to již bylo 23 899 korun.

„Významná část našeho know-how spočívá ve vysoké odborné úrovni zaměstnanců. Proto jsme se během celé 15leté historie firmy snažili mezilidské vztahy, pracovní, sociální a další podmínky budovat na velmi osobní bázi. Výsledkem je stabilní, loajální a po všech stránkách profesionální pracovní kolektiv s dlouhodobě mizivou fluktuací," zdůrazňuje obchodní ředitel František Bílek. Tato skutečnost podle něho významně přispívá k dosahované špičkové kvalitě, technické vyspělosti a dlouhodobé úspěšnosti sanitární techniky jičínské společnosti i na vyspělých trzích. Také proto například SanSwiss od dubna letošního roku může na své sprchové kouty i na další dodávaný sortiment, jako jsou vanové zástěny a sprchové vaničky, poskytovat pětiletou záruční dobu, která není v oboru běžná.    (ČTK, IVEPA)