„Je to pěkná blbost a říkají to i naši hosté. Systém jde pomalu, jenom nám vadí při práci," řekla nám včera dopoledne po spuštění EET servírka z restaurace U Anděla v Jičíně.

Ostrý provoz evidence tržeb byl spuštěn pro hotely a restaurace včera. Pilotní provoz se týká zhruba čtyřiceti tisíc podnikatelů.


Nepěkná přízviska padala na hlavu Andreje Babiše i v nedaleké kavárně. „Je to šílená blbost," zlobí se obsluha. V jičínské restauraci a vinárně Harmonie už také nastartovali novou pokladnu. „Zatím s tím nemáme velké zkušenosti, tak těžko něco hodnotit," říká číšník za barem a pokračuje:

„Nepochopím, proč byl systém spuštěn v prosinci, kdy je nejvíce práce a kdy nás tato novinka opravdu zdržuje," poukazuje na nelogičnost spuštění EET. Ve zdejší restauraci také od 1. prosince dochází k nárůstu některých cen, provozovatel bude také reagovat na zdražení piva, které se očekává v příštím týdnu.

ZDRAŽOVÁNÍ, ALE I ZAVÍRÁNÍ

S EET přišlo i zdražování a někteří majitelé hospod uvažují o tom, že zavřou „krám". Jiří Hnízdo, majitel pivnice Batalion, je jedním z nich. „Počkám tenhle měsíc, jak se situace bude vyvíjet a pak uvidím. S největší pravděpodobností ale podnik zavřu. Za ty nervy mi to skutečně nestojí," rozčiluje se hospodský, podle kterého kasa zbytečně zdržuje od práce.

„Když zákazník bude chtít zaplatit, budu muset vzít účtenku (lístek s tím, co si dotyčný objednal) a všechno to namarkovat. Pak mu předám účtenku a on si vzpomene, že chce třeba ještě pivo. No a tak se celá akce bude muset opakovat. Večer, když je pak plná hospoda, tak to vůbec nebudu stíhat. Je to naprostá blbost, která bude akorát zdržovat," zlobí se podnikatel. Podle Hnízda je zde ale rovněž i problém s financemi.

„Platím vysoký nájem, elektriku a další věci. Teď s EET toho bude ještě víc. To se prostě a jednoduše nedá zvládnout. Je to jen další finanční zátěž. Už jen náklady na pořízení a spuštění kasy byly podle mě dost vysoké. Mám toho vážně plné zuby," rozčiluje se hospodský.

VYSOKÉ ODVODY DPH

Částečně za pravdu mu dává i majitel jičínského Veget house Roman Štefan. Ten sice se svým podnikáním nekončí, ale zdražování kvůli EET je podle jeho slov nezbytné.

„Andrej Babiš sice tvrdil, že ty náklady tak vysoké nebudou, ale to je blbost. Částka na zprovoznění EET je vyšší než on tvrdí. A zdražení je taky nevyhnutelné. Nikdo například nezohlednil výrobu jídla, která je pro každou restauraci velkou finanční zátěží," říká muž, jenž se v pohostinství pohybuje už patnáct let. Zároveň ale dodává, že hysterie, která nyní kolem zdražování je, je naprosto zbytečná.

„Ceny za jídla byly dlouhodobě podhodnocené. To zdražení rozhodně není rapidní a myslím si, že připlatit si deset, maximálně dvacet korun za oběd, není pro nikoho likvidační položkou. My jsme ceny zvedli o deset procent, ale dotklo se to jen určitého sortimentu. U nápojů nebo minutkových jídel je cena stejná jako před EET," upozorňuje Štefan a dodává, že většina restaurací už dlouhá léta své ceny nezvedala a snažila se je udržet na spodní hranici. Nyní už to ale nejde.

„Jak jsem řekl, náklady na zhotovení jídla jsou vysoké. Zde by třeba hodně pomohlo, kdyby se neodváděla patnácti procentní daň, ale pouze pěti procentní, tak, jak tomu bylo dříve, nebo maximálně deseti procentní. Jednoduše řečeno, odvody DPH jsou nyní extrémně vysoké.," zamýšlí se podnikatel, kterého ještě velmi rozzlobil systém spouštění EET.

„Proč je to rozdělené na fáze a proč zrovna pohostinství má být tím, kdo evidenci rozjede. Naštvalo mě, že Babiš jen tak prohlásil, že restaurace okrádají stát nejvíce. To je nesmysl. Je to jen diskriminace určité skupiny podnikatelů. Když už, tak EET mělo být spuštěno pro všechny stejně," kroutí hlavou Štefan, který věří, že elektronická evidence tržeb bude likvidační především pro drobné podnikatele, ale zároveň si myslí, že EET má i své výhody.

„Řekl bych, že dojde k narovnání trhu a srovnání cen, což je velmi dobře. Stejně tak ale tvrdím, že stát mohl najít jiné řešení, jak úniku daní zabránit. EET není tím správným krokem a jsou s ním spojené zbytečné výdaje i ztráta času. Měli jsme se spuštěním provozu plné ruce práce," nepřestává se divit nad nápady našich politiků Roman Štefan.