Pozor. Já nejsem dogmatickým odpůrcem pšenice. Jen si myslím všeho s mírou. Ráda bych tedy na tomto místě udělala reklamu obilnině, která je stále neprávem ve stínu klasické pšenice. Touto obilninou je pšenice ŠPALDA.

Dokonce i moderní medicína špaldě připisuje pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému. Zároveň je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince. Proto ji mohou lidé s alergií na pšenici použít jako náhradu pšenice. Nesmíme ovšem zaměnit alergii na pšenici s celiakií. Špalda není bezlepková, není tedy vhodná pro bezlepkovou dietu.

V čem je špalda výjimečná? Kromě typické oříškové chuti obsahuje nejvíc bílkovin ze všech obilovin (kolem 17%). Má zanedbatelné procento tuku, který představují především nenasycené mastné kyseliny. Je bohatá na minerály, zejména hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitaminy B1, B2 a PP. Špalda má vysoký obsah vlákniny, proto ji ráda doporučuji klientům, kteří trpí obtížemi s trávením. Špalda obsahuje i látky, které podporují regeneraci buněk a chrání před infekcemi. Podle některých odborníků má špalda dokonce protirakovinné účinky.

Že by byla zázračná? To možná ne, ale určitě je zdravá. Pokud chcete špaldu vyzkoušet, nemusíte hned zatracovat bílou mouku. Špalda má výraznější chuť než pšenice, na jakou jsme zvyklí. Zpočátku je proto vhodné smíchat jednu třetinu této mouky se dvěma třetinami bílé. Postupně přidávejte špaldovou a ubírejte bílou. Když použijete mouku do buchet, budou tmavší a těsto tužší. Použijte proto o deset až dvacet procent více droždí a prášku do pečiva, než jste zvyklí. Když vaříte špaldové těstoviny, nebo knedlíky, vodu nevylévejte. Použijte ji jako základ na výživnou zeleninovou polévku.

V prodejnách se zdravou výživou, tedy i v mém obchůdku je ke koupi dostatek produktů ze špaldy, které směle můžete v kuchyni použít (mouky různé hrubosti, krupice, kroupy, těstoviny, atp.) 

Dotazy vám odpovím na e-mailové adrese: pozdravzdravi@seznam.cz