Podle statistik je prokázáno, že náš národ tloustne a jeho kondice razantně klesá. V počtu obézních lidí zaujímáme jedno z předních míst v celé EU, dokonce ve světě! Od února spolupracuji s knihovnou v Bousově, kde pořádám cyklus přednášek na téma „Význam správné stravy a dobré kondice pro naše zdraví. Tímto cyklem bych právě chtěla přispět k potřebné osvětě. Jak říkaly naše babičky „mnohé známe, ale málo dbáme".

Co tedy je ta správná strava? Ta, která ve správný čas dodá tělu potřebné a správné živiny ve správném množství. Zní to velmi jednoduše, ale je opravdu podstatné dodržet všechny tři atributy: kdy, co a kolik. Kdy: Pokud možno co nejpravidelněji bez velkých výkyvů nejen během dne, ale i týdne. Co: Živiny. To jsou sacharidy (zdroj energie), bílkoviny (stavební jednotky), tuky (zdroj energie) a nezbytné látky pro správné využití některých mikroživin, tedy vitamínů a minerálních látek. Kolik: Tolik, aby tělo dobře fungovalo a nemělo potřebu tvořit zásoby ve formě tělesného tuku.


A jak poznáte, zda je vaše strava správná a vyvážená pro vaše tělo? Každý jsme jedinečný a potřebujeme tedy trochu jinou „pohonnou směs". Bohužel platí, že: „Co je pro jednoho lékem, to může být pro druhého jedem". Ano, i potraviny z koše těch nejzdravějších nemusí některým jedincům při konzumaci velkého množství prospívat. To je právě dáno naším metabolickým typem. Vyvážený jídelníček je tedy lepší svěřit odborníkovi. Rozhodnutí, zda nějakou změnu člověk chce či ne, však musí každý udělat sám. Tak přemýšlejte, vaše zdraví za to stojí.
Dotazy posílejte na pozdravzdravi@seznam.cz