„Zatím se to vyvíjí dobře, práce máme v těchto týdnech až nad hlavu. Jedeme prostě na plné obrátky," svěřila se Deníku paní Libotovská z palírny v Malé Ledské na Rychnovsku.

Celkové bilancování však přichází až zpravidla s příchodem května, kdy se ukáží výsledky za celý palírenský rok.

Jablka vedou, ale zájem je i o hruškovici

V malé vísce v podhůří Orlických hor, kde za sezonu zpracují tisíce litrů destilátu, respektive přibližně devadesát tun ovoce různého druhu, jsou nejčastěji zpracovávána jablka.

„Zájem je samozřejmě odvislý od úrody. V našem kraji převládají jablka. Jsme prostě takový jablkový kus země. Na rozdíl od Moravy, kde vedou švestky a meruňky," dodala paní Libotovská s tím, že v poslední době zákazníci preferují i hrušky. Destilát z hrušek je podle jejího názoru v našem východočeském regionu stále více považován za jednu z nejlepších pálenek.

Ceny vzhůru neletí

Za posledních deset let se v Ledecké palírně na Rychnovsku výrazněji zdražovalo pouze jednou. A to přibližně před pěti lety, kdy se ceny zvedly asi o deset korun za litr destilátu.

„Ceny držíme přibližně na stejné výši jako před pár lety. A pokud vím, ani okolní palírny v poslední době nikterak razantně nezdražovaly," okomentovala růst cen v posledních letech paní Libotovská.

Cena jednoho litru pálenky se tak dá pořídit okolo 150 korun.

Kromě kvasu palírny přijímají i nezpracované ovoce, které následně v potřebný kvas upraví.

Bída přišla na pálenice. Ovoce na jaře pomrzlo

Česká republika/ Východní Čechy - V pěstitelských palírnách se letos rozhodně neslavilo. „Palírnu máme šestnáct let, ale něco takového jsme nezažili. Co jsme jindy vypálili za týden, uděláme letos za tři měsíce," postěžovala si například Bohdana Jadrníčková z pěstitelské pálenice v Náměšti na Hané. Není jediná. Špatné zprávy chodí napříč Moravou.

Předseda Unie destilatérů Václav Šitner ale namítá, že situace není všude tak tragická. „Letošní sezóna je průměrná. Ale v posledních dvou letech se stává, že úplně vypadne některé ovoce. V okolí Uherského Hradiště a Brna to letos byly meruňky. Jinde ale pálenice nestačily zpracovávat jablka," vysvětlil Šitner.

To potvrzuje i Jadrníčková. „Meruňky? Letos jsme vypálili jeden kotel meruněk, které si lidé dovezli od rodiny z jižní Moravy," upřesnila majitelka pálenice, podle níž pomrzly i třešně, mirabelky nebo ringle.

Na úrodě se silně podepsaly jarní mrazíky, které část úrody zlikvidovaly. Zejména pak na jižní Moravě. „Není problém s kvalitou, ale třeba úroda švestek byla nižší o 80 procent," vysvětlila letošní bídu Zdeňka Jankovičová, mluvčí Českého zahrádkářského svazu, který v Česku provozuje desítky pěstitelských pálenic.

Přitom švestky patří mezi nejoblíbenější ovoce. „Kořalku si nechávám pálit už dlouhá léta. Nejčastěji ze švestek, které v sezóně trhám a sbírám podél polních cest. Mám svá oblíbená místa, kde většinou bývají stromy ovocem doslova obalené a nikdo další to tam netrhá," uvedl se Pavel Čepelák z Litoměřicka, jehož manželka dává přednost meruňkovici.

Podle něho se ale vlastní kořalka finančně nevyplatí a vyjde dráž než v obchodě. „Ale rozhodně chutná lépe než ta laciná, a to mi za to stojí," doplnil.

Třeba v Lihovaru a likérce ve Velké Polomi na Opavsku se cena za vypálení už roky nezměnila. Pokud si zákazník přiveze vlastní kvas, přijde ho vypálení na 120 korun za litr padesátiprocentní pálenky. Kdo si přiveze celé ovoce, připlatí si deset korun na litru.

V současné době je v celé České republice 488 aktivních pálenic, tedy těch, které ze své činnosti odvedly spotřební daň. „Nejvíce jich je na Uherskohradišťsku, a to 38. Nejméně pak v Praze, kde nenajdete ani jednu pálenici. Slabší je to i ve středních nebo západních Čechách," upřesnil šéf Unie destilatérů Šitner.

Zároveň ale doplnil, že situace se pomalu mění a na řadě míst se staví nové. „Teď ročně přibývá tři až pět pálenic. I na venkově začínají lidé bohatnout. K penzionu si postaví minipivovar a k němu pak i pálenici. Jejich technická úroveň je velmi vysoká," řekl.

Na regionální úrovni je i rozdíl v přístupu. Zatímco na Moravě, kde má domácí pálení delší tradici, si lidé zpravidla připravují vlastní kvas, v Čechách zákazníci dovezou celé ovoce. Rozdíly lze ovšem vypozorovat i v přístupu podle věku. „Pálení bylo pro starší svátek. Kromě kvasu si přivezli třeba i vlastní dřevo. Mladší už mají trochu jiné zájmy. Chtějí kvalitní kořalku, ale všechno už nechávají na páleníkovi," dodal Šitner.