Navíc ve čtrnácti případech bylo nutné nařídit likvidaci pokrmů a v deseti případech zakázat používání vody, protože byla nekvalitní.

Padaly i pokuty. Inspektoři provinilým provozovnám udělili sankce v celkové výši 1,68 milionu korun.

Nejhorší závady
25 % provozoven – prošlé potraviny a nedodržení bezpečných teplot při výdeji a rozvozu pokrmů
33 % provozoven – rozpracované, ale neoznačené suroviny
28 % provozoven – neudržované, nepořádek a špína
15 % provozoven – špatné zacházení s potravinářským odpadem, někde i výskyt trusu hlodavců.
50 % provozoven – stavební závady: odpadávající omítka, nefunkční baterie a nefunkční odtokové kanálky atd.
41 % provozoven – chyby v dokumentaci

Polovina stížností byla oprávněná

Hygienici kontrolovali hlavně čistotu, dodržování předpisů či zacházení s potravinami v restauracích, bufetech, jídelnách, pivnicích, vinárnách, kavárnách, hernách či provozovnách rychlého občerstvení a stáncích. Prověřili téměř třetinu stravovacích zařízení v kraji.

Podle mluvčí se některé kontroly uskutečnily po stížnostech spotřebitelů. „Ze 138 podnětů byla téměř polovina oprávněných," konstatovala Veronika Krejčí.

Hygienici ve čtvrtině provozoven našli potraviny s prošlou dobou trvanlivosti nebo  spotřeby a objevili chyby v dodržování bezpečné teploty při výdeji nebo rozvozu pokrmů.

„Ve více než třetině zařízení jsme se setkali s rozpracovanými surovinami, které nebyly nijak označené. Nebylo tedy možné zjistit, jaké je datum spotřeby nebo o jakou konkrétní surovinu se vůbec jedná," podotkla mluvčí.

Více než čtvrtina kontrolovaných provozoven byla v celkově špatném stavu – neudržované, plné špíny a nepořádku.  Hygienici objevili plesnivé zdi, plesnivé a rezavé víko mrazicího pultu, umyvadlo na mytí rukou, u něhož chyběl přívod vody, plesnivé ovocné knedlíky či špinavý hadr vedle obalených řízků.

V některých provozovnách se také špatně zacházelo s potravinářským odpadem, v několika kontroloři dokonce našli  trus hlodavců.

Bylo prověřeno také 121 kuchyní, které vyrábějí pokrmy pro zdravotnická zařízení, domovy důchodů a zařízení sociálních služeb i závodních kuchyní.

„V těchto zařízeních se pracovníci hygieny s tak závažnými nedostatky nesetkávají, což je pro spotřebitele dobrou zprávou," uvedla mluvčí.

Krajská hygienická stanice aktuálně eviduje 3762 provozoven všech typů stravovacích služeb. Seznam zařízení  s nejhoršími závadami je na jejím webu.