Ne každý se vyzná v peněžních produktech, které lidem banky a další společnosti nabízejí. Nezávislé poradenské firmy mají svým klientům usnadnit orientaci na finančním trhu. Slibují řešení na míru pro každého. Redaktoři Deníku se sami přesvědčili, že není poradce jako poradce. Rozdíl není ani tolik mezi jednotlivými společnostmi, jako spíše mezi konkrétními osobami. Každý se totiž věnuje tomuto povolání z jiného důvodu a s jinou motivací.

Své zkušenosti s tím má i Kryštof Krsek z Rychnova nad Kněžnou.

Kdo vůbec jsou finanční poradci?

Finanční poradce je většinou osoba vlastnící živnostenský list, pracující jménem zprostředkovatelské firmy. Odměnou za práci jsou mu provize z prodeje peněžních produktů jiných institucí – bank, pojišťoven, investičních nebo leasingových společností. Mezi nejznámější zprostředkovatele v Česku patří OVB, Partners, Broker consulting a AWD. 

„Do OVB v Rychnově jsem se dostal přes svého kamaráda. V té době jsem měl přerušené studium a vidina snadno vydělaných peněz mě zlákala. Šel jsem tam zprvu s tím, že vyzkouším, 
o co vůbec jde," začíná vyprávět Krsek. Takový scénář bývá při získávání nových členů velmi častý. Realita pak mnohé nováčky zaskočí, někteří se s ní vyrovnají a přizpůsobí se, jiní raději odejdou. „Když jsem přišel do kanceláře, tak mě nejvíce zaráželo, že téměř bez jakýchkoliv znalostí jsem měl hned zkoušet obvolávat lidi a začít s nimi uzavírat smlouvy. Začínal jsem s tím, že jsem uzavřel v rodině pár smluv. Jednalo se o povinné ručení automobilů. Což, jak jsem zjistil, nevynášelo téměř vůbec nic. Takže mi bylo řečeno, ať se soustředím na životní pojistky," pokračuje Krsek. Právě ze smluv o životním pojištění, které se uzavírají až na desítky let, mají poradci největší provize. Tento produkt je ovšem tak komplexní, že vyžaduje opravdovou znalost problematiky, jinak se může pro klienta stát velice nevýhodným. Krsek zpětně hodnotí svou zkušenost a nevidí všechno úplně černě: „Nejvíc mi dalo asi to, že jsem zjistil, jak tahle „sorta lidí" přemýšlí, že se moc za sebe neohlíží. Není to tak u všech, dají se najít výjimky, ale těch je bohužel málo. Co se týče nabízených produktů, moc jsem se nenaučil. Štěstí jsem měl na svého vedoucího, který mi na rovinu vysvětlil, jak která smlouva funguje a nevěšel mi bulíky na nos."

Žhavé téma

Na problematiku firem zabývajících se finančním zprostředkováním upozornil ve svém studentském filmu v roce 2015 mladý dokumentarista Jakub Charvát. Film Rada nad zlato koluje po internetu v podobě neoficiálních kopií. Originál autor stáhl, v soudním sporu čelí firmě OVB. Mediální bouře posledních dní se okolo tématu strhla po odvysílání rozhovoru Martina Veselovského právě se studentem dokumentaristiky Charvátem. 

(jan)