Trasa maratonu pořádaného Muzeem přírody Český ráj začíná z Prachova od Lepařova památníku, vede kolem rybníku Věžák, Hruboskalskem a kolem Trosek zpět na Prachov k Muzeu přírody Český ráj. Rájmaraton se řadí k těm náročnějším v České republice, což je dáno tím, že může panovat vyšší teplota vzduchu. Také je o něco málo delší než oficiálních 42 km 195 m a síly prověří kopcovitý profil.

Oč je tento maraton náročnější, o to jsou úchvatnější scenérie podél trasy. Důležité je od začátku nespěchat a spíše se kochat krajinou. V první polovině je lahůdkou táhlé stoupání od Čertoryjí, přes Krčkovice k Hruboskalsku. Ještě náročnější je stoupání v závěru z obce Blata, kolem hradu Pařez a Pařezskou Lhotou, kdy jste v ráji a zároveň se vám může zdát, že se nacházíte v pekle.

Během letošního závodu panovalo polojasné až skoro jasné počasí, teplota vzduchu ve stínu se pohybovala do 27°C. Teplota vzduchu byla znatelně vyšší než loni (do 20°C), což v kombinaci s převýšením představovalo ztížené podmínky. Navíc bylo nutné kosmeticky pozměnit jeden úsek na 25 km trasu, a ta se protáhla asi o 130 metrů. Srážky předpovídané na 14. hodinu se v podobě vydatnější přeháňky dostavily až v 16 hodin, těsně před vyhlášením výsledků, a zastihly na trati pouze některé účastníky. Maraton každoročně přilákal nadšence nejen z různých koutů České republiky, ale i ze zahraničí.

Startovní listina

Nejinak tomu bylo i letos, kdy přijeli čtyři polští maratonci. S každým ročníkem se rozrůstá i startovní listina, loni se prezentovalo 44 běžců, letos dokonce 58. Zachována zůstala i tradice úspěšné účasti prvomaratonců, kteří absolvují svůj první maraton v životě. Každý účastník získal originální diplom a zejména spoustu zážitků a dojmů při kochání se krajinou Českého ráje. Kochat se krajinou a běžet s rozvahou měli dokonce účastníci jako hlavní úkol, který dostali od organizátorů.

Při závodech je zvykem vyhlašovat i umístěné na předních příčkách, stejně tak tomu bylo učiněno i při Rájmaratonu. A jelikož je u velkých maratonů zvykem věnovat vítězům nové auto, tak i vítěz a vítězka Maratonu Českým rájem dostali Volkswagen new beetle 1:75. Přece jen však v Českém ráji běželo maratonců mnohonásobně méně než např. na Pražském mezinárodním maratonu.

Absolutní vítěz

Absolutním vítězem a zároveň vítězem kategorie mužů se stal David Kunčar startující za Spartak Praha 4 (čas 3:08:07), druhý byl loňský vítěz Petr Lajtkep (AC Slovan Liberec, čas 3:11:27) a třetí Pavel Sedlák (ČAU Slatiňany, čas 3:22:18). Mezi veterány (50 let a starší) zvítězil Roman Otta (Bergans of Norway Vrchlabí, čas 3:51:47), před Vlastimilem Dvořáčkem (Doudleby nad Orlicí, 3:56:06) a třetí byl Miroslav Kucko z Liberce (4:04:21). Kategorii žen ovládla Jaroslava Krausová (Glassman Teplice, 3:56:32) v traťovém rekordu. Dobře se vypořádala se ztíženými podmínkami a jako první žena na Rájmaratonu dosáhla času pod 4 hodiny.

Druhou ženou v cíli byla Zuzana Ernestová (Loko Trutnov, 4:16:19) a třetí Simona Nekolová (MK Kladno, 4:37:17). Nejrychlejší domácí běžkyní byla Tereza Bílková a běžcem Petr Soukup, oba z Jičína. Miroslav Vostrý (MK Kladno) si stejně jako loni dopřál „dvojboj", kdy v sobotu uběhl Rajecký maraton na Slovensku, přes noc cestoval a v neděli si „vyklusal" Maraton Českým rájem.

Čtvrtý ročník Rájmaratonu se konal v rámci projektu „Cesty k poznávání", který byl podpořený Královéhradeckým krajem. Ceny věnovali Muzeum přírody Český ráj, Pivovar Nová Paka a.s., FABIO PRODUKT s.r.o. a Coca – Cola HBC Česká republika s.r.o.   Martin Šandera