První změnou bylo posunutí startu o hodinu dříve, aby se většina účastníků vyhnula případnému největšímu horku v odpoledních hodinách. Druhá změna se týkala trasy, která ve dvou úsecích vedla mimo asfalt, aby byla ještě atraktivnější a příjemnější, než v původní podobě. První úsek se změnou byl po cca 27 kilometrech mezi Rokytnicí a Vidlákem, kde trasa vedla po nezpevněné cestě se žlutou turistickou značkou údolím podél rybníků a menším stoupáním a seběhem před Vidlákem. Druhý změněný úsek byl ke konci, za vsí Blata se z asfaltky vedoucí do Pařezské Lhoty odbočilo na Laholskou cestu, zpevněnou lesní cestu vedoucí severozápadní částí Prachovských skal k hotelu Skalní Město. Trasa se tak o něco málo zkrátila, přesto měřila o trošku více než je maraton, a závěrečné stoupání bylo alespoň lesem.

Menší terénní vložka byla letos kvůli opravě silnice mezi Vidlákem a Troskovicemi. Zejména po metě 30 km vedlo několik desítek metrů prohlubní bez vozovky, ale povrch byl dobře schůdný (i sjízdný) a tato vložka nepředstavovala významné zdržení.

DOBRÁ ÚČAST

Teplotní podmínky byly letos příznivější než loni. Teplota se během závodu pohybovala v rozmezí 20 až 26° C. Přestože někteří předem přihlášení nemohli přijet, tak se na start postavilo a do cíle úspěšně doběhlo 64 účastníků, což bylo nejvíce v historii závodu. Trochu překvapivé může být to, že Maraton Českým rájem se svým náročnějším profilem trasy láká i prvomaratonce, kterých bylo letos 12. Tradiční je i zahraniční účast, v šestém ročníku startovali dva maratonci ze Slovenska a pět z Hong Kongu. Rájmaraton byl rovněž součástí projektu Prodloužené víkendy podpořeného městem Jičínem.

Cíl kochat se krajinou a běžet s rozvahou splnila většina účastníků. Každý dostal diplom za úspěšné absolvování. Někteří dosáhli cíle dříve než ostatní, dostali se třeba i na stupně vítězů a obdrželi nějakou tu cenu. Absolutní vítěz a vítězka dostali navíc speciální cenu. Letos panovaly spíše rajské podmínky, takže aby bylo ocenění ve spojitosti s rájem, byl touto speciální cenou gumový had jako symbol rajského hada našeptávače.

KATEGORIE MUŽŮ

Vítězem kategorie mužů, zároveň absolutně nejrychlejším a navíc obhájcem vítězství z loňska, byl Josef Veber startující za LK Tatran Chodov (čas 3:10:47), druhý byl Ruda Cogan z Nové Paky (3:18:27) a třetí Vašek Müller (HOJ Telč; čas 3:23:34). Mezi veterány (50 let a starší) zvítězil Michal Černý z Raspenavy (3:37:16), před Miroslavem Kuckem z Liberce (3:58:10) a Vlastimilem Dvořáčkem z Doudleb nad Orlicí (3:58:44).

KATEGORIE ŽEN

V kategorii žen zvítězila Adéla Lislerová z Jablonce nad Nisou (4:05:54), druhá byla Martina Stehlíková z Abertam (4:28:25) a třetí Eliška Kvapilová z Prahy (5:14:11). Díky dostatečně vyšší účasti žen než v předchozích ročnících bylo smysluplné zařazení i druhé ženské kategorie. V té se vítězkou stala „domácí" Lucie Jampílková z Jičína (4:16:20), druhá byla Jitka Černá z Poděbrad (4:16:53) a třetí Václava Molcarová z Kaceřova (4:30:39).

Miroslav Vostrý (MK Kladno) si stejně jako loni dopřál „dvojboj", kdy v sobotu uběhl Rajecký maraton na Slovensku a v neděli si na „pohodu vyklusal" již pošesté Maraton Českým rájem. Oceněna byla i Darina Doubková z Prahy za věrnost Maratonu Českým rájem, který může být i pekelně rajskou výzvou.

Uspořádání bylo možné i díky vstřícnosti Správy CHKO Český ráj, Lesů ČR a pomoci členů ZO ČSOP Bukovina a dalších pomocníků a dobrovolníků na občerstvovačkách. Zvláštní poděkování patří rodině Tomčově za nezištnou pomoc a zajištění vlastní občerstvovačky i se sprchou v Doubravici.
Na shledanou při sedmém ročníku Maratonu Českým rájem, který je předběžně naplánován na 13. srpna 2017. Martin Šandera