Koná se zde totiž Přebor Střediska motocyklového sportu Pardubice, a to celkem ve čtrnácti kategoriích. Startovat budou jezdci od pěti let věku až po dospělé, včetně veteránských kategorií, v nichž se často objevují vynikající závodníci nedávné minulosti.

Již dnes navečer proběhne první část technické přejímky, která bude pokračovat i v časných sobotních hodinách. Do tréninků nastoupí motokrosaři od osmi hodin, závodní jízdy odstartují ve dvanáct hodin. Vzhledem k tomu, že je přihlášeno více jak sto jezdců, bude se určitě na co dívat. Novopačtí příznivci mohou fandit domácím jezdcům, z nichž se představí zejména Josef Festa, Václav Rais, Petr Grof a talentovaná Bára Purmová, která pojede mezi muži.

Jeden okruh na technické travnatohlinité trati měří 1650 metrů. Její šíře je šest metrů. První motokrosový závod se jel v Nové Pace v roce 1956 v místech dnešního sportovního stadionu. Po několika letech se motokros přesunul do Štikovské rokle.

Vedle přeborových a mistrovských závodů se zde konaly i populární televizní motokrosy a v letech 1975 – 1977 Setkání mistrů za účasti řady jezdců ze světové špičky (Everts, Mojsejev, Halm, Churavý, Velký a další). Přijďte zavzpomínat na tyto historické milníky a povzbudit současné jezdce.   Pavel Vydra