Po prvním hracím dnu tak měl pouze celek HBC Continental Jičín plný počet šesti bodů. Naopak, všechny ostatní týmy ztratily díky již zmiňované velké vyrovnanosti minimálně tři body, což hrálo do karet našim házenkářům. Ty čekal nevyzpytatelný celek Sokola Vršovice a v posledním duelu potom HC Gumárny Zubří. Bylo jasné, že bod proti vršovickým Sokolům by již téměř definitivně přisoudil zlaté medaile Jičínským. O tom, že ve sportu není nikdy nic rozhodnuto předem, se přesvědčili naši mladíci hned v prvním zápase.


Druhý hrací den: HBC Continental Jičín – TJ Sokol Vršovice 22:24 (13:10). Zápas, který mohl rozluštit tajenku týkající se vítěze celého šampionátu, začal očekávaným náporem házenkářů Jičína. Ti byli, s výjimkou stavu 1:2, celý první poločas ve vedení. Přestože naši hráči nebránili podle představ svých trenérů, v útoku si počínali mnohem lépe a soupeř byl neustále pozadu. V polovině prvního poločasu neproměnili Jičínští za stavu 7:4 několik šancí, včetně sedmimetrového hodu, dvakrát za sebou nastřelili tyč soupeřovy branky a tím se možná připravili o rozhodující náskok, jenž by Pražany „položil“. Nestalo se, přesto bylo poločasové vedení 13:10 více než nadějné. Když z prvního útoku po změně stran zvyšoval Valnoha na 14:10, zdálo se, že hráči vykročili za obhajobou mistrovského titulu. S přibývajícími minutami ale začalo vše hrát proti nám. Ještě ve 4. minutě byl stav 16:14, ale potom se začaly dít věci. Další neproměněné šance a nastřelené tyče, odražené míče k hráčům soupeře, smolné tečované góly v naší síti, to vše byly aspekty, které zapříčinily absolutní zvrat v utkání a třígólové manko Jičínských 16:19. Přestože byli naši házenkáři na dně, ukázali svůj charakter a nečekaně rychle se „zvedli“. Dvakrát přesně zamířil Bartoš, stejný počet zásahů přidal nejlepší hráč Jičína v tomto utkání Drbohlav a Jičín byl opět na koni, 20:19. Bohužel, náš celek místo aby se uklidnil, přenechal iniciativu výborně hrajícím sokolům a ti šance, která je mohla vrátit do boje o příčky nejvyšší, dokonale využili. V posledních osmi minutách dovolili Jičínu skórovat pouze ve dvou případech a protože sami nastříleli pět branek, odcházeli po výhře 22:24 spokojenější. Házenkáři Jičína neunesli tíhu významu utkání a po vlastních chybách se připravili o jistotu přebornického titulu. Ten však nebyl ztracen, vítězství v posledním zápase se Zubřím ho mohlo definitivně proměnit v realitu.


Sestava a branky: Machalický, Malach – Drbohlav 7, Valnoha 6, T. Babák 3/1, M. Svoboda, Bartoš a Havelka po 2, T. Kolc, Čurda, J. Ženatý, Srb, Šebík.
HBC Continental Jičín – HC Gumárny Zubří 21:15 (11:9). Do zápasu „o všechno“, míněno o zlaté medaile, vstupovalo družstvo s vědomím, že mu k cennému úspěchu stačí i remíza. V případě porážky by bralo stříbro. Jičínští již však byli v turnaji obhajobě velmi blízko, myšlenky a všechny své síly tak obrátily v jediný cíl, v zisk titulu. První poločas byl ve znamení stínu z předešlé porážky s Vršovicemi. Hráči neodváděli svůj standard, prezentovali se neurovnaným výkonem zejména v obraně. Oba týmy se střídaly ve vedení, ve druhé polovině úvodní dvacetiminutovky se ale ke slovu přeci jen ve větší míře dostali starší žáci našeho celku.V 17. minutě sice Zubřané srovnali na 9:9, ovšem poté se prosadil Valnoha a tečku za první půli napsal po krásné akci a přihrávce Babáka Havelka, stav 11:9. Hned z prvního útoku druhého dějství Moravané snížili, ale to bylo na dlouhých deset minut z jejich strany vše. Hru posléze zcela opanovali házenkáři Jičína. Hráči se oklepali z nervozity a v momentě, kdy se v jejich hře objevila známá lehkost, nebylo o mistrovi republiky pochyb. Jičínští si začali poslední minuty závěrečného vystoupení opravdu užívat. K vidění byly krásné kombinační akce, chytré uvolnění pivota, důrazná střelba z dálky, pohyblivá a nesmlouvavá obrana, stejně tak jisté zákroky gólmana Machalického. Díky všem těmto atributům dokázali odskočit na rozhodujících 18:10 a početná skupinka jičínských fanoušků z řad rodičů či ostatních příznivců mohla začít slavit. Za rozhodnutého stavu sice chlapci trochu polevili a umožnili Zubřanům zkorigovat na 18:14, poté již ale opět převzali iniciativu a definitivní podobu výsledku dal J. Ženatý „mazáckým“ zakončením z pravého křídla. Zazněl závěrečný klakson a na plzeňské palubovce se rozprostřela obrovská radost jičínských hráčů a trenérů, v hledišti již zmiňovaných fanoušků.


Sestava a branky: Machalický, Malach – T. Babák 7, Valnoha 6, Drbohlav 3, Havelka 2, Bartoš, T. Kolc a J. Ženatý po 1, M. Svoboda, Čurda, Srb, Šebík. Konečná tabulka mistrovství České republiky starších žáků.

(bama)