Po dodatečné přihlášce Turecka bude na startu 16 zemí, 55 dívek, 64 chlapců. Bohatý kulturní doplňkový program potěší všechny věkové kategorie od nejmenších po důchodce. Vyvrcholením kulturního programu bude odpolední koncert s vyhlášením mistrů světa.

Na mistrovství světa v běhu do vrchu sedmnáctiletých v Janských Lázních zve i předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník. „Světový pohár mládeže v běhu do vrchu, je významnou akcí a jsem rád, že díky této události do České republiky zavítá mnoho atletických nadšenců z celého světa, pro které je náš sport vášní a životním stylem.

Běh do vrchu je zajímavou sportovní aktivitou, která udržuje zdravý životní styl a má svou nezastupitelnou úlohu. Bude to nejen významná sportovní příležitost, ale i společenská událost, kterou by si návštěvníci regionu i domácí neměli nechat ujít," řekl před samotnou akcí Libor Varhaník.

„Srdečně Vás zvu do Královéhradeckého kraje, na závod, který se koná v krásné krajině nejvyšších českých hor Krkonoš. Věřím, že se u nás budete cítit jako doma. Královéhradecký kraj podporuje všechny druhy sportu, protože chápe jeho význam pro správně fungující společnost. Zároveň s otevřenou náručí vítá všechny zahraniční návštěvníky, kteří k nám přijíždějí za malebnou krajinou a celou řadou kulturních skvostů. Věřím proto, že si ze své návštěvy odveze velkou spoustu nejen sportovních zážitků," řekl Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje.    (kš, re)