První se uskutečnily v roce 2010 na kopci Bičišťák v nedaleké Rohoznici. Tentokrát jsme se však rozhodli o uspořádání této akce ve sportovním areálu města Miletín a dle odezvy účastníků, bylo toto rozhodnutí správné a to nejen proto, že účastníci mohou využít nově zrekonstruované sociální zázemí a pěkně v teple si vychutnat občerstvení, ale také proto, že zvolenou a upravenou trasu závodu biatlonového si závodníci pochvalovali.

Na start biatlonu se postavilo celkem 30 závodníků. Startovalo se ve sportovním areálu, pokračovalo se přes areál kempu a koupaliště, zpět do sportovního areálu. Ženy a děti absolvovaly toto 1 100 metrů dlouhé kolečko jednou, muži pak dvakrát.

Ženy a děti pak na perfektně připravené střelnici, střílely vleže celkem pět ran na sklopné terče. Ten, kdo se netrefil, musel absolvovat odpovídající počet trestných koleček. Muži stříleli dvakrát, jednou vleže a jednou vestoje. Každý si tak mohl vyzkoušet, jaké je to opravdu těžké po běhu trefit terč.

Součástí akce bylo také sjíždění kopce na čemkoliv. I když bylo ideální počasí a upravený kopec, zájem byl nevelký. Škoda. Rodiče dávají přednost gauči, děti pak počítači. Kde jsou ty kopce a kopečky plné dětí, radujících se z volného pohybu na čerstvém vzduchu v podoma ušitých oteplovačkách, které byly za chvilku promáchané naskrz, ale přesto byly děti zdravé (a možná právě proto). Především rodiče by se nad sebou měli zamyslet, co je skutečně pro ně a pro děti dobré a co ne. Zda sedět jako pecka doma u počítače, televize, mobilu apod. Nebo se jít protáhnout na zdravý vzduch a pobavit se s lidmi.

Naše olympiáda se nese hlavně v duchu hesla "Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se". A to bylo také skutečným záměrem. Proto také není důležité, kdo vyhrál a kdo prohrál. Mohu říci, že v Miletíně neprohrál nikdo. Všichni, kdo přišli, vyhráli, a k tomu jim patří obrovská gratulace. Zasportovaly si všechny věkové kategorie, dostavil se i slušný počet diváků.

Už nyní se těšíme na již třetí zimní olympiádu. A protože by to byla dlouhá doba, v létě pak uspořádáme I. letní olympiádu. Chtěl bych poděkovat všem organizátorům za jejich obětavou pomoc a zejména pak všem zúčastněným sportovcům a divákům za super atmosféru.

Miroslav Nosek, starosta města Miletín a předseda SK Miletín