Také do nové sezony vstoupil úspěšně. Od poloviny září, kdy odstartoval další ročník, již odehrál třiadvacet utkání – 16 extraligových, čtyři v evropském poháru a po třech vítězstvích v Českém poháru už je v semifinále této soutěže. Úctyhodná porce. Proto po posledním zápase s Brnem se už hráči i realizační tým těšili na odpočinek.

„Všichni si potřebujeme na pár týdnů od házené odpočinout, ale i po stránce psychické. Všichni se moc těšíme na Vánoce," říká úvodem rozhovoru trenér úspěšného celku ALEŠ BABÁK (na snímku), který se také ohlíží za celým rokem 2013.

Když se ohlédnete za rokem 2013, co vás nejvíce potěšilo v házenkářském světě?
Jestliže chci hodnotit rok 2013 z pohledu házené, logicky musím vzpomenout jarní vítězné tažení Jičína za historickým mistrovským titulem. Krásné zážitky, vítězné zápasy, včetně závěrečných kol, kdy město žilo velkou házenkářskou euforií, se velmi těžko popisují, ale hlavně, nejdou vymazat z paměti. Pokud bych si měl vybrat konkrétní momenty, budou dva. Prvním bylo vítězství v Lovosicích, kde nás doprovázelo snad šedesát příznivců a díky kterému jsme odskočili pronásledujícím Hranicím na pět bodů a užili jsme si zpáteční cestu domů, včetně triumfálního „kolečka" po městě. Druhým, ještě více emotivním zážitkem, byl nejen samotný rozhodující duel s Hranicemi, ale i vše, co mu předcházelo a následovalo po něm. Jednoduše řečeno, datum 12. května 2013 zůstane v srdcích všech lidí, kteří se okolo jičínské házené pohybují.

Jičín dosáhl historického úspěchu, vybojoval titul, který také řádně oslavil. Následoval start v zápasech evropského poháru. Co utkání s Bulhary a Dány přinesla?
Jednoznačně obrovskou zkušenost. Nejprve tu funkcionářskou, nikdo nevěděl, co od účasti v pohárech čekat, co všechno je nutné připravit, zajistit, zaranžovat, aby delegáti Evropské házenkářské federace posvětili samotné zápasy. A nutno poznamenat, že to byla „škola" k nezaplacení. Druhá zkušenost se již váže na konfrontaci s evropskou klubovou házenou. Na jedné straně v prvním kole bulharská Dobrudja, kde je házená na okraji zájmu a na straně druhé měření sil s dánským Skjernem. Tam má házená obrovský zvuk, lidé ji rozumí a umí ocenit kvalitní výkony nejen „svých", ale i soupeře. Právě ve Skjernu jsme viděli, co je to zázemí profesionálního klubu se vším všudy. V celkovém kontextu jsme rádi, že jsme se rozhodli v pohárové Evropě účinkovat. Ukázalo se, že bez měření sil s předními evropskými celky se česká házená nemůže posunovat výš a sami jsme si ověřili, že každý takový zápas má pro nás nesporný přínos.

Odstartovala nová sezóna, tentokrát Triglav pojišťovna extraliga, a úřadující mistr do ní vstoupil bez nejlepšího střelce nejvyšší soutěže a opory týmu Tomáše Babáka. Jak těžké bylo vypořádat se s takovou ztrátou?
Těžké to je a samozřejmě stále bude. Nahradit třetinu, možná polovinu gólů, na kterých se Tomáš v minulé sezóně podílel ať už vlastním vstřelením branky, uvolněním spoluhráče či vázáním obránců a tím uvolněním prostoru pro ostatní, nejde jen tak. Jeho absence se zvýrazňuje ještě víc, pokud dojde ke zranění dalšího hráče základní sestavy, pro nás v tuto chvíli Honzy Vocáska. Nic s tím ale nenaděláme, Tomáš se, ať se nám to líbí nebo ne, rozhodl správně. Třeba jičínskému klubu někdy v budoucnu ještě pomůže.

Po šestnácti odehraných kolech Jičín figuruje na třetím místě, jak je realizační tým a hráči spokojen?
Za celý realizační tým mohu říct, že jsme spokojeni. Získali jsme dvacet bodů v šestnácti extraligových duelech, jako jediní jsme zopakovali postup do semifinále Českého poháru. Držíme se na třetí příčce, jsou za námi týmy jako Karviná, Zubří. Na druhou stranu od sedmé příčky nás dělí pouhé dva body, to jen dokresluje skutečnost, jak je naše nejvyšší soutěž v posledních letech vyrovnaná. Stačí dva tři nepovedené zápasy a nemusíme být v první šestce.

Které období bylo pro Jičín nejnáročnější?
V průběhu kalendářního roku se objevilo více takových období. Hned na začátku jsme byli pod tlakem, abychom zvládli postup do bojů o medaile. Následně se situace vyvinula pro nás až nečekaně dobře a rázem jsme byli na pozici lídra. To bylo pro hráče velmi náročné zejména psychicky, ale oni tlak obdivuhodně ustáli a rezultoval z toho mistrovský titul. Fyzicky nejnáročnější bylo období na začátku letošní sezóny 2013/2014. To bylo zapříčiněno startem v evropských pohárech, i díky zápasům Českého poháru jsme hráli v září a říjnu neustále středa, víkend. Tento náročný program doprovázelo časté cestování, kumulující se únava hráčů, menší počet tréninkových jednotek. Ale znovu zopakuji, za možnost zahrát si evropské poháry jsme strašně rádi a určitě toho nelitujeme.

Kolik bodů bude podle vás zapotřebí získat v závěrečných šesti zápasech k jistému postupu mezi nejlepší šestku a následným bojům o medaile.
Domníváme se, že k jistotě je nutné mít 26 bodů, za určitých okolností by mohlo stačit i bodů 24. Na druhou stranu musíme mít na paměti, že s některými konkurenty máme horší bilanci vzájemných zápasů, musíme tedy získat minimálně o bod víc.

Příznivci jsou přesvědčeni, že se to Jičínu, zásluhou velice zkušeného a obětavého realizačnímu týmu i bojovnosti hráčů podaří. Jak bude potom tato etapa náročná?
Pokud nám příznivci věří, jsme za to samozřejmě rádi a pokusíme se naše fanoušky nezklamat. V mistrovské sezóně se nám ale vyplatilo vystupovat s pokorou a na tom nemíníme nic měnit. Proto se v tuto chvíli nebudeme zabývat tím, jak budou náročné boje o medaile. To můžeme řešit, až se naše účast v horní polovině tabulky stane realitou.

Nyní klub relativně odpočívá, extraligový tým se sejde začátkem roku k přípravě, první zápas je na programu 29. ledna. Na co budete klást v tomto období důraz?
Počínaje 18. prosincem mají hráči dvoutýdenní a nutno poznamenat, že zasloužené, volno. K prvnímu tréninku se sejdeme 2. ledna a příprava bude zpočátku nejvíce zaměřena na obnovování fyzických sil. Hráči absolvují nepopulární náročné tréninky, ze kterých by ale měli „těžit" až do konce sezóny. Mimo jiné se ve dnech 10. – 12. ledna zúčastníme mezinárodního turnaje v Povážské Bystrici.

Jaký je momentální zdravotní stav jičínského družstva?
Drobných šrámů mají hráči nepočítaně, ale na ně jsou zvyklí a během vánoční přestávky se určitě dají zdravotně do pořádku. Jiná je situace ohledně Honzy Vocáska a jeho zranění ramene. Honza absolvoval vyšetření magnetickou rezonancí a v této době čekáme na detailnější popis od lékařů. Podle toho se bude vyvíjet případná léčba či rehabilitace. Nic konkrétnějšího v tuto chvíli nevíme.

Přichází nejkrásnější období, Vánoce a závěr roku. Co byste popřál všem příznivcům házené a čtenářům Jičínského deníku?
V první řadě bych všem bez rozdílu popřál krásné Vánoce plné jedinečné pohodové atmosféry a do roku 2014 hlavně pevné zdraví. Příznivcům házené bych popřál, aby měli stále co nejvíce možností radovat se z úspěchů jičínských házenkářů. Čtenářům Jičínského deníku potom přeji, aby na jeho stránkách nacházeli co nejvíce pozitivních zpráv a informací a to nejen ve sportovní rubrice, ale samozřejmě ve všech oblastech vázajících se k životu v našem krásném Jičíně a jeho okolí.