Fakta
HC Dukla Praha – HBC Ronal Jičín 28:22 (17:12). Rozhodčí: Kozler, Zych. Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka – Krahulec 5, Čurda 4, Loskot 4/3, Kubík 3/1, Groh 2, Rychna, Drbohlav a Dědeček po 1, Klouček 1/1, Zeman, Bareš, Miľko. Sedmičky: 3/2 – 6/5. Vyloučení: 3 – 5, ČK: 0 – 0. Sled branek: 2:1, 2:3, 5:3, 5:6, 7:7, 11:7, 14:9, 17:12, 20:16, 23:17, 26:20, 28:22. Diváci: 138.

Pražané v sobotu deklasovali v osmifinále Vyzývacího poháru belgický celek HC Visé BM 38:27, nastupovali tedy ve výtečném rozpoložení. Před soubojem s Jičínem se do sestavy navíc vrátili někteří hráči, kteří v minulých týdnech svému týmu chyběli, jmenujme gólmana Petržalu. Hostujícím trenérům chyběli Šulc, Kolc, Král a Lepieš, přesto chtěli Jičínští zabojovat o co nejpříznivější výsledek a pokusit se Duklu připravit alespoň o bod.

Jičínští se snažili v první půli otupit kombinační hru Dukly osobní obranou na „mozek" veškerých útočných akcí, rozehrávače Svitáka. Tato taktika se v úvodu poměrně dařila, Pražané museli hledat obtížněji cestu, jak ztéci branku, kterou strážil gólman Machalický. Ten se hned v úvodu prezentoval úspěšnými zákroky a pomohl svým spoluhráčům k vedení 2:3. S přibývajícími minutami domácí využívali volnějšího prostoru na brankovišti hostí, zejména aktivní levá strana zastoupená reprezentantem Kotrčem a vysokým ostrostřelcem Kývalou zaměstnávala jičínskou defenzívu stále intenzívněji. Pražané otočili na 5:3, ovšem házenkáři Jičína hrající s velkou chutí odpověděli stejnou mincí. Krahulec, Kubík a Loskot vrátili vedení na stranu Jičína, 5:6. V polovině prvního poločasu bylo skóre vyrovnané, 7:7, následující pasáž ale patřila hráčům domácí Dukly.

Pražané využívali každičkou příležitost k smrtícím kontrabrejkům, na které nedokázali Jičínští reagovat, z čehož rezultovalo odskočení domácích na 11:7. Hosté se nevzdávali, i nadále bojovali, proti koncentrované obraně Dukly to měli ale velmi těžké. Když navíc přidal několik zásahů brankář Rangl, navýšili domácí na 17:10. Nutno přiznat, že Jičínští tento náskok domácím darovali čtyřmi zbytečnými ztrátami míče v krátkém sledu a Pražané nabídnutými šancemi nepohrdli. V závěru poločasu již hosté ustoupili od osobní obrany a vrátili se k osvědčenému systému 1-2-3. Do jičínské svatyně se postavil Veverka. V poslední minutě hosté výsledek přeci jen zkorigovali na poločasových 17:12, dvakrát se přesně trefil v prvním dějství hodně aktivní Čurda.

Po změně stran se Jičínští pokusili ještě více vrátit do hry a částečně se jim to dařilo. V páté minutě snižoval Krahulec na 18:14, stejný hráč o pár okamžiků později díky dalším dvěma zásahům znovu korigoval na rozdíl čtyř branek, 20:16. V brance Jičína se rozchytal k výbornému výkonu gólman Veverka, také defenzíva pracovala solidně. Pražané však měli ve svém středu výraznou osobnost, reprezentačního křídelníka Kotrče. Ten, když bylo potřeba, bral zodpovědnost na svá bedra a většinou se nemýlil. Rozdíl ve skóre se tak neustále pohyboval mezi čtyřmi až šesti góly. Hosté se sice v závěrečné fázi pokoušeli utkání ještě více zdramatizovat, domácí ale byli proti. V závěrečných minutách dostali na obou stranách prostor také hráči, kteří do té doby do zápasu nezasáhli. V poslední minutě se premiérové trefy v extralize dočkal jičínský Dědeček, jenž drzou střelou z křídla upravil na konečných 28:22.

Jeden z jičínských trenérů Aleš Babák hodnotil utkání takto: „Vítězství extraligového lídra bylo naprosto zasloužené. Pražané s výjimkou úvodní desetiminutovky neustále vedli a větší drama nepřipustili. My jsme se prezentovali sympatickým výkonem, absence střelců zdálky typu Šulce se ale opět naplno projevila. Z větší vzdálenosti se v první půli prosadil pouze Čurda, a to je málo. Přesto jsme ale drželi v postupném útoku s Pražany krok, nevyvarovali se ale chyb a rychlého zformování obrany. Házenkáři Dukly si tak rozhodující náskok vybudovali díky jednoduchým gólům z rychlých brejkových situací. Na naší straně odchytali slušné utkání oba gólmani, Machalický v prvním a Veverka ve druhém dějství. Střelecky se nejvíce prosadil Krahulec, autor pěti branek, v první třicetiminutovce o sobě dal výrazně vědět Čurda, o aktivitu se pokoušeli rovněž Loskot a Zeman, na své předchozí výkony dokázali navázat Groh a Kubík. Také ostatní hráči bojovali o příznivý výsledek, na domácí Duklu v čele s jedenáctigólovým Kotrčem to ale nestačilo."

Díky předehrávce na Dukle mají Jičínští o víkendu volno. Další střetnutí je čeká v sobotu 27. února, kdy od 18.00 hodin přivítají jednoho z největších aspirantů na medaile, házenkáře HC Zubří.   (hbc, dopa)