DAVID STREUBEL (TJ Jičín – basketbal) Hlavní trenér sportovního střediska žákyň, ligový trenér mládeže – žákyň.Kdy bylo rozhodnuto o převodu druhé ligy basketbalistů z Jičína do Turnova?
Rozhodnuto bylo velice rychle během pár dní před uzavřením přihlášek do soutěže. Do poslední chvíle jsme se snažili najít řešení, aby druhá liga mužů mohla zůstat v Jičíně. Bohužel se to nepodařilo.

Můžete prozradit, jaké jsou hlavní důvody tak velké změny?
Důvody jsou jednoduché, hráčský kádr. Už několik let do družstva nepřišlo mnoho mladých jičínských hráčů. V chlapeckém basketbale byly v Jičíně velké ročníkové rezervy, prakticky poslední ročník byl ročník narození 1990 – 1991, z něhož druhou ligu v Jičíně hrál Švandrlík a novopacký Peterka. Sice jsme měli družstvo juniorů (ročník 1995 a mladší), ale z tohoto týmu projevil zájem pouze jediný hráč, ostatní i přes snahu trenérů se nechtěli u mužů zapojit. Bohužel pro novou sezónu končí i tým juniorů, protože trenér Karel Formánek se mu již déle nemůže věnovat (pracovní důvody) a na jejich poslední sezónu se nám trenéra nepodařilo zajistit.

Pokud jde o hráčský kádr, dostanou šanci Jičíňáci?
Určitě. Torzo týmu, které tvoří Michal Smolík, Libor Švandrlík, Marián Banýr a Kamil Horyna, by se mělo zapojit do kádru v Turnově. Jičínský Ondřej Stěhulka zřejmě díky zaměstnání hrát již nebude a pokud, tak v malé míře a Jan Šindelář bude hrát za Jičín pouze krajskou soutěž. V týmu Turnova by měli hrát i oba turnovští odchovanci, kteří k nám hostovali, Jeníček a Bartoň.

Přesun druhé ligy do Turnova je přechodný nebo trvalý?
Vzhledem k jedné z mých odpovědí musím říci, že pravděpodobně trvalý, bohužel. V Jičíně nyní nejsou hráči, vysoká sportovní konkurence pro chlapce nám odebírá potencionální zájemce o basketbal. Momentálně dostane v Jičíně přednost dívčí basketbal. Mě osobně to velice mrzí, i přesto že se nyní jako trenér věnuji právě dívkám, protože mužský basketbal je zcela jiný a nabízí jinou hru. Nechci říci ale horší, ale prostě jiný styl (výbušnější, rychlejší…). Nějakou dobu jsem ho také trénoval, například právě Michala Smolíka či Libora Švandrlíka.

Budete tedy hrát v Jičíně ligovou soutěž žen?
Do budoucna bychom samozřejmě rádi. V minulosti se tu již dva roky hrála. Ovšem i v dívkách vznikla ročníková propast, hráčky ročníku narozené 1993 – 1997, kde je prakticky minimum děvčat. Budeme tedy muset počkat na mladé, kde je nyní návaznost výborná. Musíme věřit, že starší zkušené hráčky budou ještě za asi dva až tři roky hrát a dobře se doplní spolu s dravým mládím. Poprvé co pamatuji se budou v Jičíně v příští sezóně hrát tři ligové celostátní soutěže (žákovské ligy mladších U14 a starších U15 žákyň a dorostenecká liga kadetek U17), ale to už je jiná kapitola.