Tragédie, která se v neděli krátce po poledni udála v malé obci Lužec nad Cidlinou, kde pes usmrtil pětiletého chlapce, by mohla v mnohém evokovat dojem, že se stala v komunitě, která má psí smečku na volno a vůbec se o ni nestará. Opak je však zřejmě pravdou. Smečka psů, která dítě usmrtila, totiž patří mladému páru, který se psům odborně věnuje celoživotně.

„Vůbec nechápu, co se mohlo stát. Naši psi jsou na děti zvyklí. Vždyť i partnerka má dvě malé děti," soukal ze sebe se smutkem v hlase asi třicetiletý majitel psů, kteří za ním pobíhali v kotci. „A náš kamarád, kterému právě jeden z nich vzal syna, je taky kynolog," dodal mladík a stručně popsal sled událostí, které během pár minut změnily životy dvou dávných kamarádů. „Se synem sem jezdil asi týden, kdy jsem mu pomáhal se stavbou. Kluk tady normálně pobíhal, psi na něj byli zvyklí. Dávali jsme něco na vozík a jen chvilku jsme malého nechali bez dozoru. Pak to šlo ráz na ráz a ten pohled na zadávené dítě s prokousnutým krkem si budu pamatovat do konce života."

Jen pár minut nepozornosti stálo za nedělní tragédií v malé obci nedaleko Chlumce nad Cidlinou. Jeden ze psů tam zardousil pětiletého chlapce. „Stalo se to strašně rychle. Dělali jsme něco na vozíku a syn kamaráda na chvilku zmizel. Nevěnovali jsme tomu moc pozornosti, hrával si tady, i se psy, často. Ale těch pár minut mě bude strašit do konce života," řekl zkroušeně majitel psů, jehož jeden z nich zasadil chlapci smrtelnou ránu. Nepomohla ani včasná resuscitace.

Neochočená smečka?

„Když chtěl kamarád odjíždět, ptal se mě, kde má kluka. Začali jsme ho hledat. Najednou jsme zahlédli jeho bezvládné tělo ve škarpě a nad ním naše psy. To, co následovalo pak a jaký pohled se mi naskytl, bylo opravdu hrozné," dodal se slzami v očích mladý majitel psí smečky, která podle něj nikdy na nikoho nezaútočila. Opačného názoru jsou však jeho sousedé. „Normálně tady volně pobíhají a jednou na mě dokonce zaútočili. Kolikrát jsme si stěžovali starostovi i policii, ale nikdo nikdy nic neudělal. Až to došlo až sem. Je to tragédie," řekl asi šedesátiletý muž. Jeho slova však mladý majitel smečky, kde vedle sebe žijí belgický ovčák, kříženec beaucerona, australská kelpie, husky a kavkazský pastevecký pes, vyvrátil.

„Naši psi poslouchají na slovo a nikdy se nic takového nestalo. Toho pána napadl pes souseda," uvedl mladík a dodal, že jakmile bude vědět, který z jeho psů hocha usmrtil, ihned ho nechá utratit.

Pohledem policie:
„V současné době šetříme událost smrtelného zranění malého chlapce po útoku psů. K tomu došlo v neděli odpoledne v obci na Chlumecku. Psi, kteří se měli útoku dopustit, se v současné době nikde na veřejnosti volně nepohybují. Na místě tragédie byla přítomným osobám poskytnuta psychologická podpora ze strany krizových interventů. V dané věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti. S ohledem na rodinu a probíhající šetření v současné době nebudeme více informací zveřejňovat," uvedl mluvčí policie Jan Čížkovský.
Podobný případ se naposledy stal v prosinci 2012 v Praze, kde pes pokousal malé dítě, které na místě zemřelo.

Motiv útoku je nejasný

Východní Čechy - Příčina útoku psa či psů na malého chlapce zamotává hlavu i odborníkům. Obrovská tragédie, která se koncem víkendu stala, nemá očividný důvod. Podle aktuálních informací se majitelé věnovali psům důkladně. V každém případě styl smrtelného zranění ukazuje spíše na beaucerona, kavkazského pasteveckého psa či huskyho. Právě poslední dvě plemena jsou charakteristická tím, že útočí na krk. Pokud se prokáže, že byl chlapec napaden více psy, může se jednat o takzvaný lavinový efekt. Jakmile zpravidla jeden pes zaútočí, ostatní ho jako smečka následují.

V rovině spekulací je nejpravděpodobnější varianta, že pes byl ze strany malého chlapce určitým podnětem vyprovokován. Podle kynologa Jaroslava Filipa stačí někdy opravdu maličkost. „Je to hrozné a vše jsou zatím jen spekulace. Nicméně to, že pes zaútočil i přes důkladný výcvik, může nasvědčovat k neúmyslnému vyprovokování. Například stačí sebrání hračky, tahání za ocas a tak podobně," uvedl s tím, že vše jsou jen předčasné dohady.

Psi se obecně rozhodují pudově. I možná hra z jejich strany může mít takto fatální následky.

Někdy mají podobně nevyzpytatelné útoky i jinou příčinu.

„I když to není tak časté, někdy může být důvodem i onemocnění centrální nervové soustavy psa. Spouštěcím mechanismem pak může být i obyčejný rychlý pohyb," uvedl k motivaci útoku Jaroslav Filip.

Tragédie pohledem psychologa

Jan LašekZdroj: DENÍK/David TanečekVýchodní Čechy - Vyrovnat se s tak hroznou tragédií není vůbec jednoduché. „Je to něco tak zásadního, že neexistuje technologie, která by jednoznačně dokázala postiženým pomoci," okomentoval dopad neštěstí psycholog Jan Lašek.

Podle jeho slov se o bezprostřední pomoc rodině a nejbližším starají policejní psychologové, kteří jsou právě pro takové případy školeni.

„Je to tak silný emoční zážitek, že doporučuji rodině vyhledat i klidně kněze. Podstatné je „nechat vypovídat," uvedl Lašek.

Důvod útoku podle psychologa

To nejpodstatnější, co bychom měli mít vždy na mysli, je to, že pes je šelma.

„Nikdy neumíme stoprocentně předpovídat situaci. A to i u cvičeného psa. Přestože je pes, jak se říká, „nejlepším přítelem člověka", je to zvíře. A to se prostě rozhoduje pudově. Někdy k neštěstí stačí jen nepodstatný detail," doplnil Lašek.

Nikdy bez dozoru

Podle odborníků, ať už z řad kynologů či psychologů, bychom nikdy neměli malé dítě se psem nechat osamotě. K tragédii, jakou byla ta v Lužci nad Cidlinou, stačí opravdu málo. A malé dítě nemá téměř žádné prostředky, především fyzické síly, jak se útoku psa bránit. „Dítě v podstatě nejde nechat bez dozoru nikdy. O to více, když je v blízkosti, byť bezproblémový, pes," shodují se odborníci.

Zabíjel některý z nich?

Kavkazský pastevecký pes:
Jako obranář zasahuje až v situaci, kterou dle jeho vyhodnocení není jeho psovod sám schopen zvládnout, případně v pánově nepřítomnosti. Na cvičný rukáv moc nereaguje, ale při zásahu na figuranta s oblekem na kousání do celého těla je velmi aktivní.   Mimořádná ostrost, kousavost a nedůvěra k cizím je u něj zrovna tak přirozená jako oddanost svému pánovi.

Pes husky - ilustrační fotografie.Zdroj: DENÍK/Vlastimil LeškaSibiřský husky:
Je to pes upřímný a naprosto oddaný svému pánovi, ale na druhou stranu obtížně vychovatelný na klasické psí povely ke mně, zůstaň, nesmíš, které se zejména projevují ve volné přírodě, kdy husky zavětří například zvěř, a nadřazenost pána je ta tam.
Husky je lovec, který svou vášeň nikdy nezapře - je energický, živý a hlavně zvědavý.