Jste pro zrušení malých poboček pošt a má stát dotovat Českou poštu?

Pavel Matějovský, ředitel Gymnázia SPgŠ Nová Paka
Česká pošta se po listopadové revoluci dostala do konkurenčního prostředí jiných přepravních firem. Dalším výrazným konkurentem se stal internet, přes který se dnes vede téměř veškerá korespondence. Je otázkou, zda bylo v možnostech České pošty na tuto konkurenci lépe reagovat. To jako laik nedovedu posoudit, a tak si ani netroufnu vyjádřit se k otázce, zda si zaslouží Česká pošta podporu státu či nikoliv.
Mám-li být solidární s občany malých obcí, jsem proti rušení jejich poštovních poboček. Je mi ale jasné, že jde o velký ekonomický problém. Ať jej vyřeší „odborníci", které jsme si zvolili a kteří jsou za to placeni. Objektivně však nutno říct, že v tomto případě budou muset vybrat jedno ze dvou špatných řešení. Tak si přejme, aby vybrali to méně špatné.

Jana Benešová, ředitelka Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně
Mám obavy, že rušení poboček České pošty v malých obcích přinese pro jejich obyvatele, zejména pro starší lidi, velké problémy. Domnívám se, že je zde na místě regulace ze strany státu a v tom případě se dotacím nevyhne.

Jaroslav Nožička, ředitel jičínské firmy Kobit
Myslím, že jsme do problému zasvěceni jen povrchově a můžeme to hodnotit spíše jenom z pohledu degradace vesnice. Když si otevřu webové stránky pošty, působí na mě v té chvíli pošta spíše jako podnikatelský subjekt. A to si myslím, že je ten největší problém. Kde je hranice placené služby státem a podnikání daného subjektu. Těžko to můžeme posoudit zvenku. Malé pošty jsou na vesnici asi posledním spojením s moderním světem. Lidé na vesnici by měli mít toto spojení umožněno a zachováno. Myslím, že jde hlavně o starší lidi. Co se týká dotací, jsem jednoznačně proti každé, která deformuje trh.

Šárka Šandová, ředitelka Hořického gymnázia
Myslím, že by se pobočky České pošty, zvláště ty v malých obcích rušit neměly. Centralizace ztěžuje život v regionech a vede k vylidňování venkova. To je podle mě špatně. A jestli by měl stát Českou poštu dotovat? Proč ne? Jde o státní podnik a daně odvádíme státu poměrně vysoké, takže zajištění základních služeb by mělo být samozřejmostí.