Ano, jdu volit. Účast ve volbách je základní podmínkou životaschopnosti svobodné občanské společnosti. Kandidáty vybírám podle toho, jaké s nimi mám zkušenosti nebo jak ovlivnili můj život.

Jaký tipujete výsledek voleb?
Ve většině středních a větších měst nebude jasný vítěz. Nabídka volených mandátů navíc není tak široká, aby dokázala uspokojit všechna hnutí a strany. Jičín s deseti uskupeními na kandidátních listinách není výjimkou, a proto neočekávám, že by výsledek byl pro někoho vysloveně uspokojivý. To ale pro obyvatele města není tak důležité. Podstatné je, jestli se do zastupitelstva dostanou lidé schopní najít shodu.

Jaký je podle vás ideální starosta Jičína?
Klíčová je právě schopnost dávat lidi dohromady a nerozdělovat je. Co se týká moderních dějin, Jičín nijak nevybočuje z okruhu jiných měst stejné velikosti. Přesto je tu tradice, na kterou je třeba navazovat.

Říká se, že komunální volby jsou jedny z nejdůležitějších. Souhlasíte s tím?
Nesouhlasím, protože žádné z voleb nejsou nedůležité. Velmi nerad bych sestavoval nějakou stupnici. Každé ovlivňují budoucnost společnosti. Komunální volby jsou jenom zvláštní tím, že vybíráme z lidí, které osobně známe.

Opět se hovoří o zavedení povinné účasti u voleb. Myšlenku prosazuje například prezident republiky Miloš Zeman. Jaký máte názor vy?
Z pohledu historika říkám, že účast ve volbách je součást moderního způsobu života. Za první československé republiky byly volby povinné a podle mě se toto opatření docela osvědčilo. Já bych proto nebyl proti. Lidé se mnohdy domnívají, že pokud se politice budou vyhýbat, ona jim na oplátku nebude vstupovat do jejich domovů. Jenomže tak to nefunguje.