To je dost časté. Vzpomínám, že jeden někdejší jičínský starosta, ten, co mu občan přinesl krabici, ať si své věci na radnici už sbalí, zase když chtěl něco prosadit, pravíval: „Lidi mi říkají…". Bezva argument. Nekontrolovatelný. Neprůkazný. Politik se musí chválit. I ještě dřív, než se jím stane. Všimněme si, jak vyzvedávají své dobré vlastnosti a budou ještě lepší. Dovedeme si představit, že pán v kravatě do mikrofonu řekne: „Víte, já mám trochu sklon k ješitnosti. K neomylnosti. Když mě zvolejí, dohlídněte na mě. Přijďte mi vynadat.

Vstupem do politiky se mění. Ztrácejí i některé lidské vlastnosti a schopnosti. Ztrácejí svobodu. Musí ctít svou stranu. Měli by usilovat o plnění volebního programu. Hlasovat pro něco, s čím třeba nesouhlasí. Ano, jsou tu politické dohody. Kompromisy. Nebo obyčejný kalkul.

Podívejme se na několik volebních sloganů: „Nenechme okrádat děti a staré lidi ve prospěch muslimských imigrantů. … Lidé si zaslouží jistoty. …
Zjednodušme to. …Svoboda a odpovědnost je pilířem zdravé společnosti.". A ptejme se – byli ty dámy a ti pánové takoví dosud? Nebo se volbami změní? To budeme mít, až je zvolíme, krásný svět. Hovoří se o kumulaci funkcí. Na kandidátce do kraje je Leoš Heger a Martina Berdychová, kteří teď jsou poslanci. Paní Berdychová na přímý dotaz pověděla: „Samozřejmě, pokud bych byla hejtmankou, vzdám se funkce poslankyně."

Václav Havel se v roce 2006 přiznal, že bude volit Zelené. K tehdejším rozporům uvnitř strany uvedl: „To je daň, kterou já osobně rád zaplatím za to, že přijdou noví lidé, s novým elánem, čerstvým pohledem na věc, nezapletení do různých mafií a bratrstev".

Ano, naděje je v nových lidech. Z některých občanů stávají se hrdinové. Vytahují se, že nepůjdou k volbám. Do kraje napočítal jsem sedmnáct lístků, do senátu sedm. Už jen pečlivě pročíst, je určité hrdinství. Jsou tam jména obyčejných lidí. Oni nejsou nijak výjimeční. Jen mají odvahu, někteří drzost, jiní ctižádost, atd. Ano, být Občanem s velkým O při volbách je hrdinství. Volit zodpovědně. Dát si tu práci, pročítat, pátrat.

Hlavně ale pak, až to všechno sečtou a oni zasednou a budou zasedat a rozhodovat, přijít jim to říct, co se mi na nich nelíbí. Hospodské nadávání u piva, to dělají srabi.    Bohumír Procházka