Mladí lidé, členové kapel Projekt Návštěva a Fruit, se setkali, aby sváteční večer v Jičíně ozvláštnili hudbou a snad i přivábili zvědavce. Oboje se jim podařilo.

„Je to paráda už od chvíle, kdy jsme tu odpoledne začali stavět stanoviště. Člověk nemusí trávit čas doma, může si užívat atmosféru příprav. Jsme mladí lidé, bez závazků, takže si Vánoce chceme užít trochu jinak, ve společnosti. Alespoň dokud to jde. Pozvali jsme si spoustu známých. Ti nám určitě pomohou vytvořit náladu," uvedl Alexej, frontman kapely Projekt Návštěva.

Hudebníci si připravili klasické i rockové varianty známých koled, zazněla také píseň z pohádky Tři oříšky pro Popelku a americká koleda Christmas is all around. V neposlední řadě si přítomní mohli poslechnout dvě skladky z repertoáru účinkujících. Byly jimi Vánoční duch a také Návštěva štědrovečerní, která se již stihla stát takovým malým hitem internetu.

Start, který byl stanoven na devátou hodinu večerní, se o pár desítek minut opozdil. Nicméně je třeba dodat, že akci si vymysleli a zorganizovali pouze tito nadšení hudebníci, aniž by za zády měli městský úřad či jiného sponzora. Tím, že lidově řečeno „jeli na svoje triko", dodali celé události ještě originálnější přídech. Aby se lidé o akci dozvěděli, rozeslali na osm stovek pozvánek.

„Účinkující jsou moji kamarádi, a tak je jdu trochu podpořit. Přece nebudu ležet u televize, když mám možnost být tady, že?" oznámila Alena Čermáková. „Přilákala mě ta možnost zazpívat si koledy. Je to v Jičíně poprvé a doufám, že muzikanti už brzy spustí," řekl zastupitel a radní Petr Lisý.

Mnozí návštěvníci mají k účinkujícím blízký vztah. „Je to část bývalé kapely, v níž jsem hrál. Jsou tam tedy lidi, se kterými se dobře znám. Osobně ani nevím, jestli byly vůbec vyvěšeny nějaké plakáty, protože já jsem přišel pouze shodou náhod," svěřil se Martin Kracík.

Frontman Alexej rezolutně upozornil, že kdo tuto příležitost propásl, měl by se už těšit na příští rok. Řekl, že Jičín je přeci městem pohádek a jako takový by neměl být během Štědrého dne ztichlý a kulturně mrtvý. Svátky jsou přeci o lidech, radosti a setkávání.

„Všem bych chtěl vzkázat, že když se nesejdeme letos, tak za rok tu budeme určitě znovu. Scházíme se pravidelně a hrajeme vždy zdarma, nikoho to nic nestojí. Doufám, že lidi na podobné akce začnou více chodit," uzavřel Alexej.