Nový poutač nechali vyrobit organizátoři Třešňového jarmarku, který zakončuje festival českého jazyka a literatury Šrámkova Sobotka.

Jarmark s dobročinným bazarem se konal letos popáté. Peníze, které získají pořadatelé z dobrovolného vstupného a bazárku věnují na vylepšení města a jeho okolí. Nejdříve nechali vytvořit lavičku s odpadkovým košem na Malé náměstí, poté zadali kovářskému mistru Martinu Svobodovi z Nepřívěci vyrobit vítací ceduli. Ten se díla zhostil nápaditě a z kovu vytvaroval siluetu zdejšího loveckého zámku.

Cedule byla slavnostně odhalena v sobotu ve 12 hodin na soboteckém náměstí. Doplní ji dřevěná deska s nápisem a truhlík na květiny. „Poutač bude umístěn někde, kde nám to povolí úřady a aby ho vidělo co nejvíce lidí. Ideální by byl podél hlavní silnice při příjezdu do města od Mladé Boleslavi. Zatím tomu brání spousta razítekl. S instalací nám pomohou technické služby. Ale nejdříve musíme sehnat všechna povolení, což bude složité," vysvětluje Barbora Stašková.

„Podle slov úředníků pro umístění cedule jsou stejná pravidla jako pro reklamu, kritéria jsou velmi přísná. Ochranné pásmo silnice je padesát metrů, což je velká vzdálenost," vysvětluje strastiplnou cestu k realizaci hlavní organizátorka záměru Barbora Špicarová Stašková. Pochvaluje si, že návštěvnost jarmarku se rok od roku zvyšuje, přibývá i stánkařů. „Neziskové organizace se o nás perou," tvrdí.

V Šrámkově Sobotce jste mohli v sobotu nakoupit v bazárku, stánkaři tu nabízeli marmelády z Českého ráje, domácí šťávy, rostlinky a bylinky, košíky, dobroty z chilli, zhlédnout jste mohli vystoupení malých sokolek a soboteckých mažoretek Lentilek.
Letošní dobrovolné vstupné bude použito na opravu bust soboteckých rodáků, litinové lavičky do Novoměstské ulice nebo na lavičku k potoku na cestu do Nepřívěci. Která investice bude podpořena, o tom rozhodnou sami přispěvatelé.