Letošním setkáním studentů a učitelů se bude prolínat téma Na scénu! Literatura a divadlo v dialogu.

Kromě bohatého literárního programu nabízí festival tvůrčí dílny zaměřené na práci se slovem, které vedou zkušení lektoři z řad umělců a vysokoškolských pedagogů, například básník Petr Váša, překladatelka Kateřina Klabanová či literární historik Erik Gilk. Pro budoucí učitele jsou určeny na didaktiku zaměřené odpolední dílny. Jak se s žáky bavit o divadle poradí Eliška Poláčková, o hodnocení recitace ve školním prostředí promluví Emílie Zámečníková, která byla za svou celoživotní práci s dětmi oceněna i ministrem kultury.

Připraven je nedělní BarCamp, kde si lidé při neformálním setkání předávají informace ze školních lavic. Ochuzeny nebudou ani děti i s nimi festival v programu počítá. Do Sobotky navíc zavítá divadlo z Mladé Boleslavi, jeden z večerů bude věnován Alfrédu Strejčkovi, na besedu přijede i Milan Uhde.

V středu se tradičně poběží Šrámkova jedenáctka. Sobotka se rozloučí s účastníky Třešňovým jarmarkem a tvorbou z dětských dílen. Bohatý doprovodný program nabídne i Šolcův statek.

Daniela Polmana, který dokončil extrémní cyklistický závod napříč Amerikou, vítala Nová Paka. Amatérský cyklista se davu poklonil a poděkoval za přízeň fanoušků, která ho hnala do cíle nejtěžšího a nejdelšího závodu světa.
FOTO: Pačáci buráceli: „Dando!" Polman se jim poklonil

Festival českého jazyka, řeči a literatury ŠRÁMKOVA SOBOTKA se koná v Sobotce každý rok první prázdninový týden. Každý ročník má své téma a nabízí program pro každého. Konají se zde autorská čtení, poslechové pořady a odborné přednášky, dále divadla, koncerty, filmy, výstavy, probíhá recitace.