Každý z přednášejících, Jitka Molavcová v černé róbě s rudým šálem, Alfréd Strejček se svým hudebním nástrojem jako duchovním prvkem, obsadil svou stranu na malém pódiu a rozdával sluncem zalité vyprávění.

Poslouchali jsme propojení nejstarších duchovních textů a modliteb ze 14. a 17. století se středověkou disputací člověka se smrtí Jana ze Žatce z roku 1401. Hudební citace předvedené Alfrédem Strejčkem jsou z téhož období.

Co asi mohlo následovat než setkání s první dámou české činoherní scény Hanou Maciuchovou. Byla to četba z jejího bohatého rozhlasového archivu, dokonalé ukázky z nezaměnitelných rolí v dramatizacích i četbách.

Pohlazení po duši byla četba s Josefem Somrem Pohádky tisíce a jedné noci. Hana Maciuchová jako krásná Šeherezáda přednesla první příběh noci a doslova dostala publikum četbou Enigma Emy Göging z románu Wernere Fritsche. Na podzim se Hana Maciuchová chystá k vydání četby z románu Divoké labutě čínské autorky Jung Chang.

POETICKÉ LÉTO

Pozornost soboteckého publika upoutalo vystoupení legendy činohry Národního divadla Luďka Munzara, nejen vynikajícího herce, ale především milovníka poezie a mistra slova se svým básnickým přítelem Františkem Novotným.

V tomto večeru oba protagonisté objevili krásu Sobotky a díla Fráni Šrámka. S jakou lehkostí a přitom dramatičností přenesl Munzar oslavu lásky Jeníka a Stázky ze Šrámkova poetického Léta. Poté se Luděk Munzar prolnul se svým oblíbeným Jaroslavem Seifertem do jeho jedinečné básnické sbírky Koncert na ostrově.

Letošní Šrámkova Sobotka připravila svým návštěvníkům opravdu silné umělecko-slovní zážitky.
Zdeněk Vokurka