„Nevybíráme žádné vstupné, takže nevedeme evidenci počtu lidí, ale loni jich určitě přišlo zhruba deset tisíc a jak jsem to tu dnes procházela, troufám si říci, že letos tento počet bude překonán," říká s hrdostí v hlase starostka Zlatuše Brádlová, která považuje malináč za symbol obce.

A co že to ten malináč vlastně je? Odpověď je jednoduchá – jedná se od druh jablka. „Existuje několik odrůd a jednou z nich je ten náš, holovouský. Je to historická odrůda, jenž byla objevena tady a zde se nejvíce rozšířila. Je to jablko, které se vyznačuje výraznou malinovou chutí. Jeho zvláštností je, že jeho jadérka v jádřinci, když se s ním zatřese, řehtají jako řehtačka," vysvětlil ředitel Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy Jaroslav Vácha.

Po celý den byl připraven bohatý kulturní program a nechyběla ani již tradiční soutěž o nejlahodnější malináč nebo nejchutnější jablečný moučník. Návštěvníci také měli možnost nahlédnout do prostor Ovocnářského výzkumného ústavu, kde byla připravena výstava ovoce a mohli jsme ochutnat i výborné malináče.

Organizátoři nezapomněli ani na ty naše nejmenší, pro které byl na návsi postaven slaměný hrad a v průběhu dne nachystáno spoustu soutěží a různých aktivit.