Jak se zrodil nápad uspořádat festival vážné hudby? Proč jste si pro jeho konání vybrala právě Podkrkonoší?
V Nové Pace jsem již několikrát vystupovala, když jsem byla pozvaná, abych zde zahrála sólový recitál. Zájem a nadšení posluchačů vážné hudby roste. Proto jsem se rozhodla, že nabídnu širšímu okolí možnost prožít hudební zážitky prostřednictvím vlastního festivalu. Housle budou spojovacím prvkem. Navazují na tradici houslového pedagoga Josefa Muziky, který v Nové Pace žil a vyučoval.

Jaké hosty publiku představíte? Na kterých místech se koncerty odehrají?
Jsem moc ráda, že moje pozvání přijali hudebníci světového formátu. Klavírista Stanilav Gallin vystoupí v pátek 30. června na zahajovacím koncertu od 18 hodin v novopackém hotelu Centrál. Violoncellista Eduard Šístek se mnou zahraje v neděli 2. července ve Valdštejnské lodžii v Jičíně. Koncert bude od 18 hod. Mladičká umělkyně Barbora Hulcová hraje na historické strunné nástroje jako je theorba a barokní loutna. Publikum ji uslyší v kostele sv. Bartoloměje na Pecce v neděli 6. srpna, kdy se mnou vystoupí od 18 hodin.

Jsem zakladatelkou komorního orchestru MUCHA TRIO. Jsme takové seskupení mladých dam, které hrají na klavír, housle, klarinet. Zahrajeme na koncertě v Lázních Bělohrad v pátek 21. července od 19 hodin. Další části festivalu jsou věnovány sólovým recitálům, a to v sobotu 15. července 2017 od 18 hod. v kostele sv. Bartoloměje na Pecce a ve čtvrtek 10. srpna 2017 od 17 hod. ve farním kostele sv. Mikuláše na náměstí v Nové Pace. Také bych nechtěla opomenout slavnostní závěrečný koncert, který se uskuteční 2. září od 18 hodin opět v hotelu Centrál v Nové Pace. Na ten přijede světoznámý violoncellista Jakub Tylman, koncertní mistr německého orchestru z Chemnitz.

Jak jste se ke hře na housle dostala?
Od útlého dětství mě k hudbě vedla moje maminka, která je varhanicí. Od svých čtyř let jsem dostala základní vzdělání v hudebce. Volba houslí byla vlastně souhrou náhod. Tenkrát jsme na chodbě hudebky potkali paní profesorku, která řekla, že moje prsty by měly hrát na housličky. No a od té doby vlastně hraju.

Máte k Nové Pace nějaký osobní vztah?
V Nové Pace mám kořeny. Pochází odtud můj otec, který mě naučil milovat přírodu, zvlášť tu novopackou. Tady jsem trávila své nejútlejší dětství a následně pak každé prázdniny. Zanechalo to ve mně hlubokou inspirativní stopu.

Začíná Šrámkův festival

Sobotka - Prvního července zahájí festival Šrámkova Sobotka na zahradě Šolcova statku (13 h.) autorské čtení Ireny Douskové. V 15 hodin bude v základní škole uvedena výstava obrazů, která je malým průřezem výtvarnou tvorbou českých autorů 20. století, především grafiků. V 17.30 vás čeká v zahradě Šrámkova domu jevištní montáž Pavly Limmlové. V sále Spořitelny zazní od 19.30 verše Ať se ti, básníku, smějí! Ve 21 hodin vystoupí v zahradě nedostižitelný textař a básník Jakub Čermák.

Šansony v Jičíně

Jičín - Jedinečné zážitky slibuje páteční koncert ve Valdštejnské lodžii. V rámci Prodloužených víkendů v Jičíně hned několik večerů ovládnou barokní prostor oktogonálního sálu spanilé vládkyně smyčcové hudby. V pátek od 20 h. to bude Gabriela Vermelho & GaRe, která přednese šansony temného kabaretu. Výrazná osobnost naší hudební a divadelní scény, zpěvačka a hráčka na kvinton vystoupí s doprovodnou kapelou. Na neděli je připraven koncert mladé houslistky Ludmily Pavlové (20 h).