Koná se při příležitosti pětasedmdesátých narozenin jičínského všeuměla. Obdivovat zde můžete autorovu tvorbu od jeho začátků až po nejnovější díla.

Petr Heber vytváří objekty ze starých a vysloužilých předmětů, které by jinak skončily někde na skládce úplně zapomenuty.

„Jako bývalý restaurátor mám velmi vřelý vztah ke všem starým věcem. Také jsem pracoval jako soudní znalec a účastnil se například dědických řízení, kde mnohdy zůstávalo mnoho předmětů, třeba staré secesní dveře ze skříně nebo kusy řezeb. Bylo mi líto to vyhodit, tak jsem je začal vozit domů a tvořit z nich," vzpomíná na své začátky umělec, který jednoduše tvoří ze všeho, co se mu dostane pod ruku.

„Co najdu, zkomponuji v nový objekt, čímž dostane jiný příběh a může tak opět někomu udělat radost," konstatuje bývalý restaurátor, jenž považuje za svůj největší úspěch výstavu v Německu.

„Jsem člověk, který se nikam necpe. Němci se přijeli podívat sami na jednu z mých výstav a asi jsem na ně udělal dojem. Řekli, že by chtěli, abych uspořádal výstavu u nich," říká hrdě Heber a prozrazuje nám své jedno trochu zvláštní přání.

„Jednou jsem vystavoval v autosalonu. Nechtěl jsem totiž galerii, jelikož mi přijde taková typická. Mým přáním je uspořádat výstavu například v kravíně nebo nějaké staré vyhořelé hale," vyslovuje své přání jičínský výtvarník.