Újezd pod Troskami – Obecní úřad Újezd pod Troskami vás zve na rozsvícení vánočního stromu. Chystá se na sobotu 3. prosince. Ve 14 hodin se konají prodejní vánoční trhy v pohostinství U Kolářů. V 17 hodin se poprvé rozsvítí vánoční strom a na 18.30 hodin vás zveme na posezení při hudbě skupiny 
Tri-o do sálu pohostinství U Kolářů v Újezdu pod Troskami.

Střevač – Zveme vás v sobotu 3. prosince na Střevačské vánoční odpoledne. Začínáme ve 13 hodin, připraveny budou střevačské vánoční trhy, malování perníčků, český Ježíšek – soutěž s balóny, vánoční koledy, Mikulášská nadílka. Přihlášky na tel.: 724 180 329 nebo 724 180 330. Po celé odpoledne vánoční občerstvení – cukroví, řízečky, svařák.

Střevač – Zveme vás 9. prosince na vypouštění balónku s přáním Ježíškovi. Tato akce je součástí projektu Český Ježíšek a zároveň pokus o rekord ve vypouštění balónku v celé České republice. Přijďte si všichni poslat Ježíškovi svá přáníčka na balóncích a pokuste se s námi překonat rekord z ročku 2014.
Balónky s přáním od nás obdržíte zdarma těsně před akcí. Sejdeme se v pátek 9. prosince ve 14 hodin na hřišti ve Střevači.
Více na www.ceskyjezisek.cz

Besedy, přednášky a setkání

Jičín – Jak pracovat doma s dítětem, aby bylo úspěšné (nejen) ve škole? Také si někdy kladete tuto otázku? A také hledáte odpověď. Pokud vás tato problematika zajímá, přijďte v úterý 29. listopadu v 16 hodin do auly Lepařova gymnázia v Jiráskově ulici, kde budete moct naslouchat a klást otázky Martě Ventrubové, pedagožce s dvacetiletou praxí ve speciální pedagogice, absolventce Karlovy univerzity, koučce a lektorce seminářů pro studenty VŠ a dospělé.
Dozvíte se více o sebeovládání, o zvyšování sebedůvěry, efektivní komunikaci a porozumění, o tom, jak zachovat klid v náročných situacích, jak svému dítěti porozumět a pomoci mu lépe zvládat školní rok. Zkrátka nepřijdou ani pedagogové, pro které specificky zaměřená vzdělávací akce proběhne v ten samý den v dopoledních hodinách od 8.30 do 12.30 v učebně Základní umělecké školy ve druhém patře jičínského zámku.
Budou mít možnost získat konkrétní postupy pro zvládání zátěžových situací, pro poskytování zpětné vazby, pro komunikaci s rodiči aj. Obě akce jsou pro všechny zájemce zdarma.

Jičín – Svaz diabetiků pořádá v úterý 29. listopadu výroční jednání svazu diabetiků. Začátek v 16 hodin v zasedací místnosti Městského úřadu v Jičíně.
Akce je spojena s přednáškou lékaře Marka Ondráčka a připraven program k světovému dni diabetiků.

Jičín – Spolek Balbineum vás zve na poslední besedu z cyklu o jazyce, písmu, slovu a myšlení Dissertatio apologetica pro lingua …
Na společných setkáních s lidmi z různých vědních a uměleckých oborů chceme prozkoumat současné pohledy a přístupy k jazyku, k tomu co jazyk dnes vlastně je.
Cílem těchto setkání je formulovat otázky, kterým by se měla věnovat interaktivní expozice o češtině, kterou Balbineum v blízké budoucnosti zamýšlí vytvořit ve znovuotevřených prostorech jezuitské koleje.
Ve středu 30. listopadu ve 20:00 hodin se v Židovské škole setkáte s konceptuálním umělcem prof. Milošem Šejnem http://www.sejn.cz

Jičín – Svaz postižených civilizačními chorobami v ČR Základní organizace Jičín zve všechny své členy a přátele ve čtvrtek 1. prosince ve 14 hodin na vyprávění o floře a zajímavostech v zemi rozkládající se na dvou
kontinentech – Turecku. Poté se uskuteční vyprávění o Vánocích. A paní Štěpánka Čubanová předvede výrobu vánočních dekorací.
Akce se koná v zasedací místnosti městského úřadu na Žižkové náměstí.

Hudba, zábava

Jičín – Kapelu Návštěva letos čekají vánoční vystoupení v období adventu se zástavkami:
2.12. od 18:30 na pódiu na Valdštejnově náměstí v Jičíně v rámci Adventu
3.12. od 15:30 na pódiu na Husově náměstí v Lomnici nad Popelkou v rámci Mikulášských slavností
3.12. od 17 hodin v kulturním domě v Bradlecké Lhotě …

Miletín – Mateřská škola Cerekvice nad Bystřicí ve spolupráci se ZUŠ Hořice a hornočernůtským divadelním spolkem vás zvou na adventní vystoupení Vánoční čas. … Pojďte se s námi naladit a vychutnat si atmosféru krásného času adventu a kouzla Vánoc …
V pátek 2. prosince od 17 hodin v miletínském kostele. Po úvodním slovu vystoupí děti z MŠ a ochotníci.

Chodovice – Obec Holovousy vás srdečně zve na 2. adventní koncert v podání
ženského flétnového sboru Pfifferaios společně s mužským sborem Toni dei signori pod vedením Iny Václavů. Přijďte si zpříjemnit adventní čas a nadýchat se vánoční atmosféry. Všichni jste srdečně zváni.

Miletín – Zveme vás na koncert barokní roráte aneb Radostné zpěvy adventní – největší duchovní hity 14. – 21. století! Zpívají a hrají (kromě vás samých) Literácy Jitčín. Přepsal, připravil, zpívá a hraje, vede Michael Pospíšil. Kostel Zvěstování Panny Marie v sobotu 3. prosince v 17.30 hodin.

Samšina – Klub přátel české písničky o.s. Samšina vás zve na vánoční koncert, na kterém zahraje Regionální DH Jaroslava Kužela z Markvartic. Koná se v restauraci na Samšině 3. prosince od 17 hodin, vstupné 50 Kč. Těšíme se na přátelské předvánoční posezení.

Sobotka – Adventní koncert rozezní chrám sv. Máří Magdaleny v neděli 4. prosince.
Od 16 hodin vystoupí Karolína Žmolíková a Ludmila Juránková, vstupné 120 Kč.

Dětem

Jičín – Děti oslaví čas adventní divadelním představením „Hvězdička betlémská" Hudebního divadla dětem v Masarykově divadle v Jičíně. Měsíc prosinec je již za dveřmi. Kouzelný měsíc hlavně pro děti, pro které je to čas dárků a radosti u vánočního stromečku. A děti z mateřských a prvních stupňů základních škol z Jičína a okolí hned 1. prosince přivítají a svátečně se naladí s Michaelou Novozámskou a její Hvězdičkou betlémskou, divadelním představením, které je oslavou vánočních dnů, které nás čekají. „Chceme, aby naše Hvězdička betlémská byla také jedním z dárků pro děti v tomto výjimečném čase." Říká Michaela Novozámská. „V našem představení se snažíme, aby děti pocítily, že se jejich vytoužený Štědrý den blíží a spoustou koled a vánočních písní jim čekání zpříjemnit. A také vysvětlit, proč se v tento výjimečný den lidé dárky obdarovávají. Těšíme se na vás milé děti a na společnou oslavu adventního času. Masarykovo divadlo uvede představení Hvězdička betlémská v 8.30 a v 10.00 hodin ve čtvrtek 1. prosince.

Libáň – Řezníčkova Libáň 2016 – 18. přehlídka loutkových divadel pokračuje v sobotu 3. prosince. Loutkové divadlo Nová Paka uvede v malém sále Domu kultury pohádku O Sněhurce.
Rezervace: 602 448 348.

Škola zve

Hořice – Kalendářní rok 2016 se nezadržitelně blíží ke svému konci. Tento čas s sebou zároveň přináší i předvánoční období, které je spojeno s adventem, těšením se na vánoční svátky a radostí v dětských očích. I naše škola prochází proměnou. Podzimní výzdobu střídá zimní nálada, všude vrcholí předvánoční přípravy. Jako každoročně ozdobíme vánoční stromeček, zasněžíme okna a 1. prosince pro všechny připravíme tradiční den otevřených dveří. Všichni si budou moci prohlédnout zrekonstruované budovy školy v Komenského ulici, zastavit se a popovídat s přáteli a zúčastnit se kreativních vánočních dílen, které nabídnou návštěvníkům možnosti vyrobit si něco hezkého. Co tedy přát v tomto čase? Především zdraví, štěstí, pohodu a chuť užít si krásný adventní čas.