Jak bys hodnotil rok 2014 – hudebně i z osobního hlediska?
S upřímnou radostí musím konstatovat, že letošní rok stál za to. Začal jsem jej jako písničkář v podstatě bez dalšího hudebního vy(u)žití a zakončuji jej se třemi hudebními uskupeními po svém boku. Asi ti nemusím barvitě popisovat, jak moc si to užívám. I z profesního a osobnostního hlediska mi byl rok 2014 radostí. Krom mého učitelování anglického jazyka na ZŠBP (ZŠ Bodláka a Pampelišky) jsem od září i novým přírůstkem v řadách jičínské „lidušky", kde v rukou třímám elektrickou a basovou kytaru a „koučuji" školní kapele. Je to sice časově dost náročné, ale ohromně mě to baví. A abych nezapomněl, od října jsme se ZŠBP součástí Erasmu, takže mám konečně po letech možnost z pasivního užívání angličtiny přejít k tomu aktivnímu a poznat u toho i kus světa.

V jakých hudebních formacích nyní působíš?
Již nějakou dobu vystupuji v rámci sólového písničkářského projektu pod pseudonymem TCHEI-CHAN. Na jaře jsem se v jeho rámci spojil s Pavlem Kohoutkem, který mě od té doby doprovází na piano a cajon a já jsem za to strašně šťasten. Je to muzikant každým coulem a k tomu skvělý kamarád, takže je nám jakákoliv práce na tomhle projektu jednou velkou radostí. V lednu letošního roku jsme také s přáteli z několika našich bývalých, rozpadnuvších se kapel založili nové uskupení zvoucí se Reng´d´Beng!, přesedlali jsme na vlnu rock´n´rolu a dost dobře se společným tvořením, hraním a vůbec trávením času pospolu bavíme. Do třetice pak s dalšími přáteli (jinak by to nešlo) z bývalých projektů vzdáváme hold brněnským Narvan, kterým nebylo na počátku tohoto tisíciletí z hůry dopřáno pokračovat ve skvěle rozjeté kariéře. Říkáme si Marvan a přehráváme, až parafrázujeme, jejich hudbu s láskou a notnou dávkou troufalosti.

Chystáš nějaké nové album nebo už něco vyšlo v poslední době?
V tomto roce se mi podařilo splnit si svůj odvěký sen. Pod jmenovkou TCHEI-CHANa jsem totiž za přispění více jak patnáctky hudebních známých a přátel nahrál desítku písniček na III. a IV. skicář a za vydatné pomoci blízkých tak zvěčnil něco, čemu se dá oficiálně říkat „sólová deska". Už jen to, že všichni oslovení přijali mé smělé pozvání a pak do jednotlivých skladeb vtiskli kus své jedinečnosti, je pro mě něčím nepopsatelným, hlubokým a výjimečným. S Reng´d´Beng!em jsme se s tím letos, jak káže základní rock´n´rollové pravidlo, vůbec nemazali. Půl roku jsme se jednou týdně scházeli ve zkušebně, postupně složili a nazkoušeli desítku skladeb, za měsíc napsali texty a v červenci s notnou dávkou odvahy vyrazili na týdenní „dovolenou" do studia, kde jsme za doslova zákopových podmínek dali vzniknout debutové desce A jako Eva. Myslím, že oba „skicáře" i první nahrávka Rengu rozhodně stojí za poslech. Co se týká nadcházejícího roku, chystáme další dva TCHEI-CHANní skicáře a snad dojde i na druhou desku Reng´d´Beng!

Kde tě lidé můžou vidět na koncertech?
Rok 2014 byl na koncerty velice plodný. S TCHEI-CHANem v duu jsme letos objeli přes čtyřicet akcí. Poslední dva koncerty se odehrály nedávno. 19. prosince jsme byli na turnovské Střelnici a 27. v mimoňském Music pubu U lva. A dále, s Reng´d´Beng!em plánujeme po letošním podzimním koncertním rozjezdu hraní hlavně v nadcházejícím kalendářním roce, ale konkrétní termíny se teprve začínají rýsovat. S Marvanem nás pak nejbližší hraní nejspíše čeká na Valentýna 14. února v jičínském Tangu. Obecně doufám a věřím v to, že nás se všemi projekty v příštím roce čeká kopa dalších skvělých akcí a zážitků, jako tomu bylo letos.

Jakým způsobem budeš trávit Silvestra?
Doufám, že s Šárkou (přítelkyně), v kruhu rodinném a kvalitním aktivním odpočinkem. Je třeba nabrat síly na další rok plný hudby a nových zážitků. Čtenářům přeji šťastný nový rok.    Martin Vávra