K celosvětovému Dni Země přispělo občanské sdružení Labská stezka dárkem trvalé hodnoty – zprůjezdněnou řekou.

Hlavní organizátor a autor projektu i akcí na Mrlině Jan Ritter k tomu řekl: „Před čtyřmi lety na úseku mezi Bučickým mlýnem a Rožďalovicemi jelo asi šest lodí a museli jsme z padesáti procent lodě přenášet nebo tahat po trávě po loukách. Dlouhé úseky byly zarostlé křovím, nízko nad vodou vedly dráty, přes řeku byly zbytky nízkých lávek pro dobytek, mezi tím padlé stromy.

Díky dohodě s majitelem pozemků a partě ochotných dobrovolníků z Křince vedené Houbařem se podařilo nejhezčí úsek řeky letos zbavit posledního padlého kmene.

Čistá řeka
Po čtyřleté práci se podařilo vyčistit tuto část řeky Mrliny natolik, že je na jaře průjezdná až k jezu do Rožďalovic bez přenášení. Řeku odemkla hastrmanka Péťa a následně se asi 150 vodáků na 70 lodích, včetně rodin s dětmi, vydalo na plavbu. Na úseku o délce 22 kilometrů přes Křinec, Vestec, Rašovice, Budiměřice do Nymburka bylo několik občerstvovacích a společenských zastávek.

Záměr vybudování stezky se dostává do obecného povědomí, podporují ho obce podél řeky, kraje a také MAS Podlipansko, Svatojiřský les, Otevřené zahrady Jičínska a Český ráj.

Občerstvení i hudba
Krásný, slunečný den zakončil táborák s buřtonádou na špičce pod hradbami v Nymburce, o které se postaral Jiří Vetešník. Zvuk kytar a zpěv u ohně pak dokreslil obrázek podařeného dne.

Pořadatelé děkují za účast všem vodákům, cyklistům a turistům, panu Vrbovi z Kopidlna za vodu z Bučického rybníka a všem, kteří svou prací přispěli ke zdaru celé akce.

Příští akce
Zahájení sezóny na Labské stezce 4. května pod hradbami v Nymburce, sraz v 8 – 9 hodin, zahraje zahraje Trampstejk, koloběžky a longboardy k zapůjčení zdarma, více na www.labskastezka.cz

Příští akce na Mrlině se koná ve dnech 7. – 8. září, a to Slavnosti Mrliny u pramene v Příchvoji. A nakonec dne 12. října Zamykání Mrliny (Bučice – Nymburk). Srdečně zve Labská stezka o.s.⋌Jiří Čenovský