Žena Jičínska nemusí mít jen „zlaté" ruce, ale i „zlaté" srdce. Vyzvali jsme vás, abyste se rozhlédli ve svém okolí a pokud někoho takového znáte, poslali nám fotografii a krátký text, ve kterém zdůvodníte svoji nominaci a Ženu Jičínska představíte (věk, povolání, rodina, bydliště).

Nominace dnes posoudí odborná komise, ve které usedne ředitel jičínských kulturních zařízení Pavel Nožička, diabetolog Marek Vondráček, ředitelka umělecké školy Jaroslava Komárková a ředitel Oblastní charity Jičín David Rejlek. Vítězku naší soutěže zkrášlí vlasové specialistky z jičínského studia TOP Martiny Valáškové a Ivy Smutné, společně s dalšími dvěma oceněnými získá drobné kosmetické i zdravotní dárky a nezbytné kytice květů.

Jičínský deník první tři Ženy Jičínska vyfotografuje a připraví s nimi rozhovor. Profily nominovaných osobností už najdete na webových stránkách, kde můžete už nyní hlasovat. Ve finále udělíme také Cenu webu.

Jana Ponikelská

Jako první poslal svůj návrh Jiří Ponikelský, který nám napsal: „Chtěl bych zapojit do soutěže moji mamku. Jmenuje se Jana Ponikelská, je jí 46 let, bydlí v Lázních Bělohradu. Pracuje jako prodavačka v masně v Lázních Bělohradu. Chci ji nominovat do soutěže, protože si to zaslouží za to, jak se k lidem chová, pro každého by udělala vše. Má rada, když může někomu udělat radost. Lidi ji mají rádi." Tolik upřímné doporučení syna Jiříka Ponikelského.

Dana Kracíková

Lékař Martin Šimák, lékařský náměstek Oblastní nemocnice Jičín navrhl na ocenění Žena Jičínska Ing. Danu Kracíkovou, starostku obce Železnice a bývalou dlouholetou ředitelku Oblastní nemocnice Jičín a.s.

Důvodem k nominaci je mimo jiné:
„Její dlouhodobé působení na pozici ředitelky oblastní nemocnice po dobu její rekonstrukce do stávající moderní podoby. A to nejen v oblasti stavební, ale i personální. Podařilo se jí, díky velkému a dlouhodobému osobnímu nasazení, v ekonomicky velmi nestabilní a pro zdravotnictví nepříznivé situaci, nejen udržet, ale i rozvíjet nemocnici jako klíčové zdravotnické zařízení celého regionu.

Svým lidským přístupem a snahou nenechat věci nevyřešené, se jí podařilo překonat i krizové období spojené s rizikem odchodů lékařů z nemocnice a zachovala si přízeň zaměstnanců i po svém rozhodnutí opustit funkci ředitelky a věnovat se další prospěšné činnosti, tentokrát v pozici starostky obce.

Jako manažer v dobách, které někteří využívali jen a pouze ke svému prospěchu, dokázala, že jde pracovat s čistým štítem. Snad je i symbolické, že vynucené střídaní ředitelů nemocnic většinou doprovází trestní oznámení, v naší nemocnici ho doprovázely slzy a kytice květin."

Eva Steinerová

„Paní Eva Steinerová je starostkou Okresního sdružení sboru dobrovolných hasičů. Od mládí je členkou SDH, absolvovala funkce ve sboru u základních organizací, pak přestoupila na funkci v okresním sdružení. Po odstoupení Vlastimila Dlaba se stala starostkou. Věnuje se mládeži, soutěžím a organizačním záležitostem po celém okrese. Zajišťuje kontakt s vyššími orgány v kraji. Je všestrannou odbornicí na hasičskou problematiku. Práci věnuje i svůj volný čas," tolik Oldřich Kropáček ze Žeretic.

Jana Sieberová

„Jana Sieberová se narodila 13. září 1965. Po ukončení studií pracovala od roku 1984 jako zdravotní sestra. Se svým manželem Pavlem má dvě děti, syna Viktora (27 let) a dceru Janu (23 let). Bydlí v Hořicích. V roce 2009 založila společně se svým manželem MUDr. Pavlem Sieberem domácí hospicovou péči v Hořicích v Podkrkonoší. Nedostatečná péče o umírající pacienty v nemocnicích a snahy o uzákonění eutanázie v České republice byly spouštěcím faktorem k opuštění její profese anesteziologické sestry. Opustila jistotu stálého zaměstnání a pustila se na velmi tenký led bez zázemí a bez pravidelného finančního zabezpečení, do velké nejistoty, ale s o to větším úsilím a hlavně s vidinou pomoci nevyléčitelně nemocným pacientům. A tak vznikl domácí hospic Duha. Domácí hospic nabízí službu a pomoc těžce nemocným a umírajícím pacientům v jejich domácím prostředí. Poskytuje jim odbornou zdravotní a ošetřovatelskou péči a garantuje, že nebudou trpět nesnesitelnou bolestí, trvale bude respektována jejich lidská důstojnost a v posledních chvílích života nezůstanou osamoceni.

V týmu domácího hospice pracuje lékař, zdravotní sestry, ošetřovatelky, sociální pracovnice, hospicový kaplan a dobrovolníci.

Paní Sieberová je vedoucí a vrchní sestrou domácího hospice Duha. Kromě odborné zdravotní péče zajišťuje a řídí chod celého hospice, shání finanční prostředky na jeho provoz, pořádá přednášky a semináře pro zdravotníky i laickou veřejnost. Je také jednou ze školitelek mezinárodního projektu Vzdělávacího konsorcia zdravotních sester pracujících s pacienty v konečné fázi života. Usiluje o to, aby se paliativní péče stala nedílnou součástí zdravotnictví a aby se na financování domácí hospicové péče podílely zdravotní pojišťovny.

Paní Janu Sieberovou navrhuji do soutěže o titul Žena Jičínska proto, že v dnešní hektické době plné sobectví a individualismu, nemyslí na sebe a na svůj prospěch, ale plně se věnuje službě umírajícím pacientům a povzbuzuje jejich rodiny, aby neztrácely odvahu dosloužit svým blízkým v domácím prostředí," uvádí navrhovatel Jiří Bareš z Lázní Bělohradu.

Jitka Králová

Adam Kracík ze Železnice nominoval na cenu Jitku Královou, ředitelku Jičínského Apropa. „Je to žena, která udělala mnoho pro region a hlavně pro ty, kteří potřebují pomoc nejvíce. Je zároveň i úžasně chytrým člověkem, který se ale nebojí zastat těžkou práci, což péče o lidi s postižením je. Jitka Králová udělala a každým dnem stále dělá mnoho pro náš region. Její neutuchající motivace pomáhat by měla být inspirací pro nás všechny.

Hlasujte dole kliknutím na fotografii, možné je to z jedné IP adresy každou půlhodinu, a to až do 31. května.

A výsledek hlasování vidíte nejenv anketě pod tímto článkem, ale také v článku ZDE: